В световен мащаб все по-често се говори за автономната операционна система за мобилни джаджи на Huawei - HarmonyOS 2. Неотдавна Huawei Watch 3 и 3 Pro бяха първите подобни джаджи, които ви показахме във видео ревюта в Digital.bg и които ни показаха за първи път на живо, какво представлява фирменият китайски OS.

 

 

Истината е, че макар и на смарт часовник, първо ни трябваше известно време, за да свикнем със спецификите на новата операционна система, но след като това се случи, вече трудно можем да си представим да използваме смарт часовник, с различен от HarmonyOS софтуер.

 

 

Ще припомним, че това е второ поколение на HarmonyOS, което беше представено от китайският технологичен гигант преди около 2 месеца. За това време HarmonyOS 2 набра огромна популярност и само през последния месец броят на потребителите, които имат устройства с тази операционна система се удвои светкавично. Към настоящия момент в световен мащаб с HarmonyOS 2 са над 50 милиона устройства.

По данни които публикува китайският новинарски канал CCTV News, в края на месец юли, активните устройстава с новата операционна система са около 40 милиона. Тоест за седмица е отчетен ръст от 10 милиона активни потребители.

Към настоящия момент, от HarmonyOS 2 могат да се възползват всички собственици на следните смартфони на Huawei и на дъщерната компания Honor:

Huawei P20

Huawei P20 Pro

Huawei Mate 10

Huawei Mate 10 Pro

Huawei Mate 10 Porsche Design

Huawei Nova 5i

Huawei Nova 4

Huawei Nova 4e

Huawei Mate RS Porsche Design

Huawei Mate 9 (Очаква се скоро)

Huawei P10 (Очаква се скоро)

 

Honor X10

Honor 30S

Honor X10 Max

Honor 30 Youth Edition

Honor Play4

 

50 милиона потребители на HarmonyOS 2 определено не е крайната цел на Huawei. Анализатори коментират, че към края на 2021 година, броят на активните потребители на операционната система трябва да надхвърли 300 милиона. 

 

Вижте още видео ревщто на Huawei Watch 3 Pro - Най-достъпният сред супер смарт часовниците