Защитени ли сме онлайн? Това е въпрос, който със сигурност сте си задавали поне веднъж. Експерти ни съветват да не използваме за всичките си регистрации една и съща парола, а всяка от тях да бъде сложна комбинация от цифри, букви и символи. 
Но дали това е достатъчно?! Със сигурност не! Най-малкото което трябва да направите още е винаги да четете нещата за които се съгласявате от изскачащи банери в Интернет, а не просто да натискате "ОК", за да ви се освободи зрително пространство. Често хакери използват именно тази ваша разсеяност, за да направят някоя пакост. 
Напоследък обаче все по-популярно стават атаките на профили в социалните мрежи, като там целта е не толкова да се открадне директно паролата на акаунта ви, а да се получи достъп до информация, която последствие да се използва, за да кажете сами паролата си (ако сте от по-непредпазливите) или за да бъдете рекетирани за пари. Да това е така нареченият "Фишинг", за който Digital.bg ви е разказвал не еднократно.

 


Последната новина за откраднато огромно количество Facebook профил идва от Techradar. Там е цитирана впечатляващата цифра от 267 милиона профила. Те са се появили за продажба в тъмната хакерска мрежа Dark Web, където обявената сена била съвсем скромна - 500 Британски Паунда. 
Не се притеснявайте, дали вашите данни са сред тези 267 милиона. Купувач на пакета станали изследователите на платформа за оценка на риска Cyble. Те нямат за цел да направят нещо което да ви навреди, а само ще проверят автентичността на информация та в пакета и ще се опитат да проследят произхода ѝ. 
Файлът не съдържа пароли, а само различни и подробни данни като имена, имейл адреси, идентификационни номера на Facebook, дати на раждане и телефонни номера. В общи линии, всичко необходимо на един зложелател, за да ви подложи на професионална фишинг атака. 
Те ще включват както фишинг имейли на които повечето хора вече почти не обръщат внимание,  така и SMS съобщения с фишинг съдържание, което все още според редица проучвания е в състояние да повлияе на психиката на потребителите. 

 


Ще припомним, че това не е първата мащабна хакерска атака на Facebook. Всъщност социалната мрежа е подложена постоянно на такива набези, но последният голям беше съвсем неотдавна и основно беше насочен към потребителите на услугата в САЩ
Тогава милиони профили от Facebook бяха предоставени в  в отворена база данни на Elasticsearch. Тогава наборът от данни включваше същите неща, както и сега. Тоест не се предлагаше пълен достъп до профилите, посредством откраднати пароли.  
Понякога хакерите правят атаките си срещу Facebook не за някаква финансова облага, а просто, за да се позабавляват и да покажат колко не добре защитена е цялата система. Това твърдение се потвърждава от факта, че неотдавна при кражба на данни от 42 милиона акаунта, хакери просто ги публикуваха в тъмната мрежа и написаха в послание към всички „Казват на собствениците да обезопасят сървърите си“. 
Двусмислено изказване, което навява много дълбоки размисли - до колко е защитена цялата информация която съхраняваме във Facebook и всичките тези сложни пароли, които измисляме, дали са в състояние да ни защитят пред постоянните хакерски атаки? Отговорът на този въпрос също не е еднозначен и в всеки от вас сам може да направи предположението си. 

Още от Digital.bg: Най-полезните трикове в Google Chrome за Android