Apple винаги са изтъквали, че използват най-добрите практики за сигурност в своята екосистема от мобилни приложения и най-вече в App Store. Всяко заглавие, което се предлага в онлайн портала преминава през серия от проверки, които гарантират, че отговарят на високите изисквания на компанията. App Store предлага по-ефективна защита срещу зловреден софтуер и вируси от Google Play, което е важно предимство на iPhone.

Aлгоритмите на Apple постоянно премахват подозрителни заглавия, за да гарантират безопасността на своите потребители. Маркетинговата фирма Pixalate публикува интересен доклад с "H1 2021 Delisted Mobile Apps Report", който разкрива, че 813 хил. приложения за изтеглени от Google Play и App Store през първата половина на 2021г.

Въпросните приложения имат общо 9.3 млрд. инсталации в Google Play, както и 21.8 млн. рейтинга на потребители в App Store преди да бъдат изтеглени от магазините за приложения. Над 85% от заглавията тартегират деца на 12 години или по-ниска възраст, информира VentureBeat.

 

 

Детайлен анализ на повече от 5 милиона мобилни приложения показва, че 59% oт тях в App Store и 25% в Google Play са публикувани без декларация за поверителност. Всяко четвърто приложение в тази категория е локализирано в Русия (Google Play), докато 60% от премахнатите приложения в Apple Store, които не поддържат политика за сигурност са от Китай.

Проучването показва, че 66% от заглавията изтеглени от Google са имали поне едно опасно разрешение, 27% имат достъп до GPS координатите, а 19% до камерата. Специалистите на Pixalate откриват също, че 83% от приложенията премахнати през първата половина на годината нямат посочен адрес за идентификация.

Aктивните усилия на Google и Apple предпазват всеки ден собствениците на смартфони от много заплахи и рискове за сигурността.

 

Oще от Digital: Apple признаха, че манипулират търсенето в App Store, за да облагодетелства собствените си приложения