Мобилната операционна система на Apple винаги е имала репутацията на интуитивен и сигурен софтуер. Това е водещо предимство на iОS пред Android, което се дължи на затворения подход в разработката на платформата. Компанията вече разкри детайли за подобренията, които ще станат част от iOS 15.

Реалните ъпдейти към съвместимите устройства ще стартирате през есента. Съдебното дело между Apple и Epic Games - създателите на Fortnite продължава с пълна сила и разкрива нови детайли за стратегията на компанията. Документите включват и мнение на Тим Кук, който казва, че без извършването на стриктна проверка на всяко приложение App Store ще се превърне в "токсичен хаос".

Думите му целят да защитят настоящата система на Apple и изискванията, които имат към самите разработчици. В същото време доклад на Washington Post разкрива, че зловреден софтуер може да се открие в най-популярните приложения за iOS. Конкретната цифра е само 2%, но опровергава твърдението за максимална сигурност на Apple.

 

 

Eдин от методите, с които се преодоляват филтрите на Apple е с приложения, които показват фалшива нотификация, че сте инфектирани със зловреден софтуер. Инсталирането на допълнителен софтуер, който премахва вируса всъщност е начина, по който хакерите достигат до потребителите. Разнообразието на приложенията включва скенери на QR кодове, платформи за запознанства, камера приложения и др.

Потребителите могат да бъдат подведени и с фалшиви ревота и рейтинги, които да повлияят на "правилния избор" на съдържание в App Store. Тези уязвимости са стрували на потребителите около $48 млн. през последната година. Въпреки наличието на малък процент зловредни приложения от Apple са категорични, че прилагат най-сигурните практики за сигурност в мобилната индустрия.

 

Още от Digital: Кои смартфони ще получат iOS 15