Microsoft е един от водещите брандове, които проявяват най-голям интерес към алтернативните методи за логин. Компанията смята, че използването на парола вече не е достатъчно безопасно, като има много по-сигурни методи за логване.

Именно заради това софтуерният гигант насърчава потребителите да използват сензори за пръстов отпечатък или скенери за ириса на очите. По този начин ще затруднят максимално работата на хакерите и ще си гарантират допълнително ниво на сигурност, спрямо класическите пароли.

Усилията на Microsoft в тази сфера вече дадоха резултат и в края на миналата година компанията се похвали, че над 100 млн. потребители са се възползвали от биометричните методи за логин, които не изискват парола.

Сега разбираме, че цифрите са се увеличили с още 50% през последните шест месеца. Microsoft се похвалиха, че броя на хората, които използват подобни технологии вече надхвърля 150 млн. души по цял свят, съобщава ZDNet.

Много е важно да уточним, че горното твърдение обхваща всички притежавани от компанията услуги, а не само компютрите с Windows.

 

 

Сред тях са онлайн услуги като Azure, GitHub, Office и Xbox. Потребителите разполагат с няколко възможности да не използват пароли за логин. Първата от тях е Windows Hello функцията, която позволява верификация със сензор за отпечатък или със сканиране на лицето.

Това е подходящо решение да се логнете в Azure Active Directory (Azure AD) мрежите. Още повече възможности предлагат Microsoft Authenticator приложението и FIDO-2 базираните ключове за сигурност. По този начин имате свободата да отваряте своите онлайн акаунти по много по-сигурен начин.

Според официалните данни повече от 90% от служителите на Microsoft ежедневно използват тази технология. Преминаването към подобни софтуерни решения е намалило атаките на хакерите с повече от 87%.

Компанията ще продължи да работи, за да позволи на повече хора да имат достъп до бързи, удобни и безопасни методи за идентификация. Въпрос на време е Microsoft да преминат границата от 200 млн. акаунта, използващи тези методи за верификация.

Ако не сте изпробвали подобни технологии сега е подходящ момент да го направите.

 

Oще от Digital: Microsoft планират да добавят нови функции за сигурност в браузъра Edge