Проучване на Google показва, че поне 1.5% от паролите в интернет са компрометирани. Това е заключението от първия анализ на добавката Password Checkup, която Google пусна по-рано тази година за браузъра си Chrome, съобщава TechRadar.

 

Добавката следи какви пароли въвеждат потребителите и ги сравнява с базата данни на Google, в която интернет гигантът събира всички изтекли в интернет пароли. Ако открие съвпадение, добавката предупреждава потребителя, че паролата се разпространява в интернет и му препоръчва да я смени с по-добре. Google уточнява, че тези 1.5% в случая са 316 000 потребители от тези, които са инсталирали добавката.

 

В базата данни на Google има над 4 млрд. компрометирани имена и пароли. Това означава, че реалният брой на хората, които продължават да използват вече разбити пароли, е много по-голям. Затова Google планира да направи Password Checkup вграден елемент от Chrome през октомври т.г. Така много повече потребители ще могат да разберат, че паролите им са разгадани и е добре да ги сменят.

 

Още от Digital: Вече можем да влизаме в Google профила си в Android чрез пръстов отпечатък