Геймърите очакват с нетърпение да започне свободната продажба на двете конзоли на глобалния пазар. Microsoft и Sony стартираха доставките на устройствата, но в много ограничени количества. Това е причината милиони фенове на игрите да не разполагат с възможност да си купят конзолите през празничния сезон.

Работи се усилено за отстраняване на проблема, но засега продължава да е трудно да откриете Sony PlayStation 5 и Xbox One Series X в търговските мрежи по  цял свят. Причините за недостига са разнообразни и са свързани с веригата за доставки, както и за автоматизирани системи, които изкупуват мигновено наличните количества.

Някои търговски вериги вече забелязаха сериозни проблеми с подобен софтуер и предприеха различни мерки, за да се справят с проблема. Въпреки това се оказва, че потребителите са изключително активни на вторичния пазар, където търговиятa с устройствата процъфтява.

Много хора са купили Xbox Series X и Sony PlayStation 5 на нормалната им цена и сега ги продават по-скъпо онлайн.

 

 

Именно заради това устройствата могат да се купят на много по-скъпи цени, които надхвърлят $1000 за PS5 при пазарна цена от $500. Новите модели на Microsoft не са изключение, като можете да ги откриете в StockX за около $730. Колкoто по-дълго продължава недостига на конзолите в търговските вериги, толкова повеч спекулации ще се случват онлайн.

Любопитното е, че според данните на StockX повече от 60% от потребителите са купили конзолата на Sony. Конкретната цифра е 62% и обхваща дватa модела на Sony PlayStation 5, които предлага компанията. Геймърите също така са силно заинтересувани от конфигурациите с оптично устройство, които са по-скъпи.

Това важи както за Sony PS5 и Xbox Series X. Очакваме да разберем кога ще бъда възстановени нормалните доставки, за да се избегнат спекулативните цени в интернет. Впечатляващото търсене към Sony PS5 и Xbox One Series X ще продължи с пълна сила и в началото на 2021г.

 

Oще от Digital: Какви са разликите между PlayStation 5 и Xbox Series X