Mтел се превърнаха в първия телекомуникационен оператор в България, който демонстрираха възможностите на 5G технологията. Уникалната презентация на компанията бе допълнена още от демонстрация на VR и индустриални роботи. Все пак основен акцент на демонстрацията бе 5G технологията, която предлага редица предимства и може да промени изцяло начина, по който комуникираме с любимите си хора в ежедневието. Очаква се първите 5G мрежи да увеличат скоростта на интернет до над 10Gbps.

 

Тази цифра представлява впечатляващо увеличение, в сравнение с възможностите на сегашната телекомуникационна инфраструктура. По време на демонстрацията на Мтел бе измерена скорост от 2Gbps, което е приблизително 10 пъти по-висока стойност, спрямо настоящите 4G мрежи. Потребителите ще могат максимално бързо да стриймват съдържание с 4K резолюция без никакво накъсване и забавяне. За да убедят присъстващите в това Мтел показаха роботи, които балансират върху равна повърхност.

 

 

Интересният експеримент показа закъснение от едва 1 милисекунда при демонстрираната 5G мрежа. Пълното отстраняване на забавянето на сигнала е едно от водещите изисквания за масовото въвеждане на тази технология на пазара. Нужното време за комуникация и обмен на данни между смартфоните, бъдещите самоуправляващи автомобили и новото поколение роботи е около милисекунда. Тепърва предстоят още регулаторни процедури и тестове, като Мтел изрази готовност да изградят първата работеща 5G мрежа в страната.

 

Вижте как използваме смартфоните си в България