Често получаваме зрителски и читателски питания в които се интересувате, какъв геймърски лаптоп с голям дисплей можем да им препоръчаме. Като под голям не се визира 15.6“, защото както знаем вече има и още по-малки геймърски лаптопи. Та в наши дни „голям“ си е 17.3“. Тоз размер не е чак толкова разпространен, но пък има доста фенове, които веднъж играли на седемнайска, не си и помислят за по-малък размер. Размерът разбира се има и недостатъци, които основно се отразяват на мобилността му, но всичко по реда си. В това видео ревю екипът на Digital.bg ще ви покаже  MSI GS75 Stealth 9SF, един доста голям геймърски лаптоп.

Голям обаче е основно дисплеят му, защото още с отварянето на кутията на лаптопа ни очаква приятна изненада – той е доста компактен. Впрочем дори за момент се зачудихме, дали не сме взели погрешка MSI GS65 Stealth 9SF който се явява по-компактната версия на GS75. Но не, взели сме за тест точната машина. Просто MSI са се погрижили тялото на лаптопа да е супер компактно за геймърски лаптоп. Свикнали сме геймърските лаптопи са обемисти, с дори малко претруфен дизайн, доколкото тук преобладават отсечени линии. Всъщност както и друг път сме казвали за Stealth серията, тази визия не е нововъведение.

Тези от вас които познават марката добре, знаят, че визуално 9SF много наподобява тази на предшественика Stealth 8SF. Че кой променя нещо успешно. По-голямата част от корпуса на лаптопа е направена от метал – красив, здрав, лек и функционален. Единственият недостатък е, че повърхността се цапа значително с пръстови отпечатъци, но това е заради наподобяващата гума обработка. Сред големите преимущества на алуминия е свойството му да приема и отдава добре топлина. Така MSI GS75 Stealth 9SF получава допълнителен естествен охладител, освен сериозното механично охлаждане, което се състои от общо 3 вентилатора.

Въпреки наличието им, GS75 Stealth 9SF не е прекалено дебел. Измерваме само 18.9мм, което е осезаемо по-малко в сравнение с конкурентни геймърски машини като Lenovo Legion Y740-17ICH който е дебел 23мм и Dell G7 17 7790 с неговите 25мм. Единствено Asus Zephyrus S GX701 е с почти реципрочна дебелина от 19мм. Как само звучи – геймърски лаптопи с профил под 2см. Ако някой ни беше казал преди 5 години, че ще има такива машини, щяхме просто да му се изсмеем. Именно тънкото тяло и изчистеният дизайн на MSI GS75 Stealth 9SF го правят не само геймърски, но напълно удачен за мобилна работна станция. Какви са изискванията на потребителите за такава – компактни размери, голям дисплей и мощен хардуер.

 

Да се съсредоточим върху дисплея, който освен голям е и доста качествен. Отваряйки горният капак, който е захванат посредством двукомпонентна панта със стегнато движение, веднага забелязваме, че рамката около дисплея е съвсем ограничена. Поне в 3 от страните му. По този начин лаптопът отчита габарити 396мм на 259мм, което отново е много по-малко в сравнение със споменатият вече конкурент Legion Y740, който е с габарити 412.6мм на 304.9мм. Малко по-компактни, но отново по-големи от MSI са Dell G7 17, който е 404мм на 295.8мм, а Zephyrus S - 399мм на 272мм. Самият дисплей на GS75 е дело на Chi Mei и е същият, който имаше и GS75 8SG Stealth. Матирано IPS LCD с Full HD резолюция и респективно добра плътност на пикселите за един инч. Не обаче високата резолюция е впечатляващото в този дисплей.

 

Забележете – той е с 240Hz честота на опресняване. Това ще се хареса на геймърите – 17.3“ дисплей на който всичко върви идеално бързо и гладко. И друг път сме казвали, че това освен всичко друго си е сериозно преимущество в мрежовите игри, също както милисекундите време за реалция и вградените мерници, които имат някои геймърски монитори. Яркостта също е над средното ниво за класа. Измерваме средно 350cd/m² с разпределени на яркостта по цялата площ на дисплея от над 90%. Така при тъмни сцени няма да се наблюдават неприятни за окото по-светли и по-тъмни зони.

 

 

И на финала на тази първа част на видео ревюто, което Digital.bg посвети на MSI GS75 Stealth 9SF, ще кажем, че този лаптоп не е никак евтин, но това е очаквано. В зависимост от хардуерните си конфигураци, този геймърски лаптоп струва между 4000 до 5700. В какво се изразяват толкова скъпо струващите разлики, ще разберете в следващата част на обзора който посветихме на MSI GS75 Stealth, тя ще бъде по-технически насочена.