Вижте още: MSI GS65 Stealth Thin 8RF - Супер тънък геймърски лаптоп

 

Тези от вас които следят видео ревютата които публикуваме в Digtial.bg бързо ще разпознаят характерният силует на този лаптоп. Да, това е геймърският MSI GS65 Stealth Thin който може да се похвали с изключително компактни размери и дизайн който е присъщ повече на бизнес машина или работна станция, отколкото на геймърски лаптоп който в повечето случаи сме свикнали да бъде шарен и с А-симетрични, биещи се на очи форми. Но да оставим дизайн настрана, който иска да разбере повече за него, може да изгледа първата част на видео ревюто което посветихме на лаптопа – директен линк към нея има над тази статия

Сега ще насочим вниманието си към един по-важен компонент върху който винаги акцентираме при избора на машина за игра на игри. Досетихте се – това е хардуерът. При MSI GS65 Stealth Thin с конфигурацията 8RF която тестваме ние, в основата на хардуера стои 8th генерация Coffee Lake CPU Intel Core i7-8750H. Това е 6-ядрен 14nm процесор с цели 9MB SmartCache и стандартна тактова честота от 2.2GHz.

 

 

Няма нужда да ви подсещаме, че това не е максимумът. При нужда от повече мощност при игра на тежки заглавиа, на помощ идва Turbo Boost технологията на Intel което автоматично колква ядрата до значителните 4.1GHz. Като в това време максималната TDP консумация на електроенергия е в рамките на нормалните 45W. Освен вграденият в CPU-то графичен процесор Intel UHD Graphics 630, очаквано за геймърски лаптоп, MSI GS65 разполага и с видео карта NVIDIA GeForce GTX 1070. Тя има цели 8GB самостоятелна памет и няма никакъв шанс да се затрудни с графиката на която и да е игра с високи изисквания.

 

 

Когато към всичко това добавим и 16GB RAM памет, разделена в 2 SO-DIMM слота по 8 GB DDR4-2400, лаптопът на MSI се превръща в една супер мощна и в същото време компактна машина. Която впрочем при желание може афтърмаркет да се ъпгрейдне с до 32GB RAM. Вградената памет на нашата тестова бройка е Samsung SSD с обем от 512GB. MSI GS65 е възможно да бъде намерен и в някои по-слаби конфигурации, като идеята е, че понякога потребителите нямат нужда от толкова много RAM, или пък искат една идея по-слаб процесор, от друга страна, може пък да искат HARD Disc вместо SSD.

Едва ли някой ще се изненада от добрите резултати които постига лаптопа в различни статистически Benchmark тестове на които го подложихме. Ето и някои от тях - Cinebench R15 Single - 175 точки;  PCMark 10 - 5100, а PCMark 8 - 5620 точки; в 3DMark осреднените резултати са около 14800 точки. Сигурни сме, че изгаряте от нетърпение да разберете, как се справи MSI GS65 Stealth Thin 8RF по време на тестовете ни с игра на игри. Всички заглавия играхме на високи графични настройки, като първоначално започнахме с по-лекичката FIFA 18.

Тя се движи средно с около 225 кадъра в секунда. При малко по-тежките игри Resident Evil 7 бележи средно около 137fps, а Far Cry 5 - 85fps. За финал, решихме да подложим геймърският лаптоп на възможно най-тежкото изпитание за което се сещаме в момента. Това е Final Fantasy XV Benchmark. При него MSI GS65 Stealth Thin отново не се затрудни и постигна резултати от 50 кадъра в секунда.

Ако свалим долният капак ще забележите, че под него се крият цели 3 вентилатора, които напълно компенсират липсата на метал в тялото на GS65. Охлаждането на машината е много добро и при сериозни натоварвания измерваме температурни стойности около 44 °C. Тези от вас които следят статистиката която водим знаят, че това е добър резултат. В същото време и нивото на шума не е прекалено високо.

Почти задължително е един геймърски лаптоп да има и достатъчно добър дисплей. MSI GS65 Stealth Thin има на разположение 15.6“ IPS-Level  матрица с FHD резолюция. Интересно е да се отбележи, че за разлика от стандартните 60Hz дисплеи при лаптопи, този тук има цели 144Hz и 7ms време за реакция. Яркостта е над средно ниво - измерваме около 265 cd/m² с 90% разпределение по цялата площ на дисплея. Това определено е резултат който не се среща често и най-добре ще оцените равномерното разпределение на светлината при игри с тъмни сцени. Добрата картина върви ръка за ръка и с качествен звук. GS65 има 2 говорителя с по 2W мощност всеки. Те се намират в долната задна част и звукът от тях в плътен и силен.

 

Спрямо предшественика GS63, зарядът на батерията на GS65 е нараснал почти двойно, достигайки 82Whr. 4-клетъчният акумулатор гарантира около 5 часа комбинирана работа. С изключен интернет и намалена до минимум яркост на дисплея, времето за автономност се увеличава до 8.5 часа.

 

Цена

Геймърският лаптоп MSI GS65 Stealth Thin 8RF-289B се предлага в България с цена от около 4500лв.