Mozilla e компания, която се старае максимално често да ъпдейтва своя браузър с нови функции и пачове за сигурност. Световната пандемия не се отрази на плановете им като Firefox продължи да бъде актуализиран съобразно първоначалните планове. Новите версии на уеб браузъра обръщат специално внимание на сигурността и възможностите за персонализация. 

Този фокус ще е част от стратегията на Mozilla и през новата година, като вече са започнали тестове с нов редизайн на Mozilla Firefox, съобщава TechRadar. Кодовото име на проекта е Proton, като плановете предвиждат още до края на лятото да можем сами да изпробваме подобренията. Засега разполагаме с малко детайли за промените, които ще видим в актуализираната версия. 

Все пак компанията ще разкрива повече детайли за уеб браузъра, като представя Beta, Developer и Nightly тестовите клиенти на Mozilla Proton. Името не е избрано случайно, тъй като предходната голяма актуализация в дизайна, която стана част от Firefox 57 се казваше "Photon".

 

 

Актуалният график на компанията предвижда Mozilla Firefox 89 да бъде представен в средата на май. Това ще е първата стабилна версия, която включва елементи от новия дизайнерски език. Разработчиците изпробват различни концепции, с които да променят менюто с настройки на Firefox, но също лентата с инструменти и контекстуалните менюта на браузъра.

Специален акцент в редизайна ще бъдат разделите и начина, по който си взаимодействаме с тях. Mozilla ще предложат допълнителни опции за групиране на отворените табове, включително и във вертикална ориентация, когато е активиран Compact Mode режима на браузъра. Промените ще обхванат и адресната лента, като повечето менюта ще бъдат ъпдейтнати в тъмни цветови теми.

Ако сте любопитни за плановете на Mozilla е добре да знаете, че има как да следите развитието на Proton. Това е възможно, ако инсталирате Beta, Developer и Nightly версията. След това трябва да отворите about:config и да потърсите browser.proton.enable. Конфигурирате тази стойност на "True" и рестартирате браузъра.

 

 

Oще от Digital: Как да промените търсачката по подразбиране в Mozilla Firefox от смартфон или компютър