Mozilla предлагат една от най-добрите алтернативни на Google Chrome за устройствата с Android. Компанията е доста активна в актуализирането на уеб браузъра, който стана обект на редица подобрения през 2020г. Firefox за Android предлага поддръжка на разширения от трети страни, но инсталирането и работата с тях понякога създават проблеми.

Следващият ъпдейт на браузъра ще оптимизира значително този процес.  Официалното разпространение на Mozilla Firefox 85 стартира на 25 януари и в кратки срокове ще е налична за съвместимите устройства. Най-сериозното подобрение, което ни очаква е възможността да инсталираме Mozilla Firefox разширения за Android смартфони, директно от addons.mozilla.org страницата.

По този начин компанията се надява да предостави още по-добро преживяване на своите потребителите и да привлече нова аудитория към браузъра. Първоначалната селекция от разширения за смартфоните с Android включва 12 разширения, но Mozilla обещават да увеличават постепенно тази бройка.

 

 

Вече се водят разговори с популярни външни разработчици, които да интегрират своите приложения към мобилната екосистема на Mozilla Firefox. Все пак е възможно да се използва по широк набор от разширения, като това е свързано с използването на Android Nightly. Това е тестова версия, в която първо се изпробват новите функции, които ще станат част  от Mozilla Firefox за Аndroid.

Компанията ще обърне повече внимание на това ограничение на браузъра, като позволи да използваме повече разширения от мобилната версия на Firefox. Следващите версии ще поддържат по-голям брой плъгини, което ще улесни сърфирането в интернет, гледането на мултимедия и работата с документи във Firefox от Android смартфоните.

 

Още от Digital: Най-добрите браузъри за Android