Много често в света на технологиите се случва да се създават продукти, които са най-... най-малък, най-голям, най-евтин, най-скъп, най-мощен най модерен и още много по и най.

Рядко обаче ни се случва да попаднем на продукт, който се рекламира като най-удобен. Защо се случва така? Защото удобството е нещо относително. Макар и еднакви, хората сме много различни в разбирането си за удобство, но има компании създаващи продукти, които унифицират удобството при използване на продуктите и често това е най-силният им коз. Те просто правят удобни и красиви продукти и хората приемаме това по подразбиране. Един прост пример за това е развитието смартфоните. Едва ли има друго нещо, което човек е държал толкова дълго в ръка, колкото смартфона. Сигурен съм, че дори много хора заспиват със смартфон в ръка. 


 

 

Редактирано с Kapwing.com ресайзнато с iloveimg.com

 

Продуктите на Apple или iPhone са един от христоматийните примери за продукт с главно П.  Много хора ги купуват, защото просто нямат други критерии за избор, защото това е модерното и защото там трудно можеш да сгрешиш, защото няма огромно разнообразие от модели и разновидности. Факт е, че Apple следят прецизно всичко, което другите правят и каквото могат използват. Също е факт, че и трудно се подвеждат. Те никога не направиха телефон с копчета, както и все още нямат сгъваем смартфон.


Кадър от трейлъра на iPhone X Fold редактиран с canva.com


 

Но нека се върнем към лаптопите, които в последните месеци преживяват ренесанс заради необходимостта от дистанционно обучение или дистанционна работа. Преди няколко месеца сякаш всички откриха колелото и топлата вода… или казан с топла вода и колело в него и всички дружно започнаха да се радват на нещо измислено и съществуващо над 20 г. - интернет и Лаптоп! 

 

Лаптопите съществуват от повече от 30 г. и  вече, както се казва не могат да блеснат с нищо, но това не пречи технологичните творци да искат да злоупотребяват с тях. Правят ги големи, малки, мощни, маломощни. И тъй като компютрите в зората си бяха големи, то усилията не са да се направи най-големият лаптоп, а най-малкият  и … много компании успяват.

.
Редактирано с canva.com

 

Успяват дори въпреки шегите с тези усилия. Правят наистина работещи миниатюрни лаптопи.

 

 

 

Редактирано с canva.com 

 

Но всички тези лаптопи не са интересни, защото са създадени от големи компании с големи екипи за разработка и в тях са вложени много пари.

Тук ще  ви покажем един лаптоп, който струва само 35 USD и който може да асемблирате и програмирате сами. Комплекта компоненти е разработка на raspberrypi.org  компания, която създава комплекти от електронни компоненти с учебна и развлекателна цел.

 

 

От raspberrypi.org може да закупите всичко необходимо за да създадете лаптоп, телефон, компютър, а и още много други полезни и забавни джаджи, както и да се научите да ги програмирате.

Операционната система с която работи е Raspbian, има графичен интерфейс и може да работи с мишка.

Това изображение е конвертирано от WEBP формат в JPEG с ezgif.com

 

Така изглежда платката на този ултра мини лаптоп и има USB та, USB-C, LAN port и аудиожак.