За никой не е тайна, че в последното десетилетие технологиите се развиха до такава степен, че аналоговото се смята вече за ретро, а цифровото за ежедневие. Всичко около нас започва да става виртуално, а интернет и смарт технологиите да са неизменна част от бита ни. Цялата тази цифровизация започна да добива нови измерения в последните няколко месеца, когато се появи и фактора COVID-19. Вирусът, който промени правилата във всяко едно отношение и който многократно забърза развитието на технологиите в живота ни.

Ставаме свидетели на поредното доказателство за това твърдение по време на интересната тематична лекция, която се проведе по време на CGTN Think Tank в Китай. Локацията не е случайна, защото именно в Китай последиците от COVID-19 в икономическо отношение са доста сериозни. Но пък от друга страна - китайците са хора, които не еднократно са доказвали, че могат да действат адекватно в екстрени ситуации. 
По време на обсъждането на плана за икономическото възстановяване на Китай, Чарлз Чанг от университета във Фудан сподели идеята си за изцяло преминаване към виртуална валута, която да замени добре познатите ни хартиени купюри.
Според СЗО (Световната Здравна Организация), банкнотите и монетите са един от най-големите преносители на зараза, включително и с COVID-19. Докоснете ли се до тях, задължително трябва да дезинфектират ръцете си, преди да има и минимален шанс да докоснете лицето си. По тази причина в условия на пандемия като сегашната, за предпочитане са разплащанията по банков път или по-конкретно чрез кредитни, дебитни и друг вид разплащателни карти. Вариантите са много. Дори както Digital.bg писа неотдавна - Google планират в скоро време да пуснат алтернатива на Apple Pay. Виртуална разплащателна услуга, която се свързва директно със смартфона ви.

 


Днес хората работят от вкъщи, пазаруват онлайн електроуреди и им доставят хранителни продукти, готова храна директно до дома. В такива случаи е по-добре нивото на пасивна сигурност при допир с куриера да се сведе до минимум. А и защо трябва да се губи излишно време разплащне на куриерите, като всичко може да става виртуално.

Днес съществуват мобилни приложения за разплащане като WeChat и Alipay, както и много други алтернативи. Всеобща практика е в Китай потребителите да правят разплащанията си посредством сканиране на QR код с камерата на смартфоните си.

Тези от вас, които използват разплащателни карти на Revolut, със сигурност са били в следната ситуация. Отивате с приятели на ресторант и в края на вечерта всички прехвърляте пари към картата на един от компанията и той се разплаща със сервитьора. Така е много по-удобно и практично, като се изпускат досадни въпроси като "Имаш ли да ми развалиш десет лева" или "Ти доплати тези пет лева за мен, пък аз ще имам да ти давам". С такива виртуални разплащателни карти всичко става бързо и лесно. По всичко личи, че за в бъдещето хартиените разплащателни средства ще стават все по-рядко използвани.

 


В презентацията си Чарлз Чанг  споделя, че решението на голяма част от икономическите проблеми, създадени от COVID-19 би боло създаването на суверенната цифрова валута, която да се контролира пряко от централната банка на Китай, а за в бъдеще може да се превърне и в глобална, контролирана от Световната банка. Тази валута би била по-лесна за проследяване и контрол.  По данни на експерта 30% от Брутният Вътрешен Продукт на Китай може да се увеличи с три процента поради намаление на неефективните транзакции, които са характерни днес за класическите купюри, които имат лоша проследимост.  

 

Още от Digital.bg: Skype срещу Zoom – коя услуга е по-добра за видео разговори