Стандартизирането на USB Type-C порта отново попадна в светлините на прожекторите. Този път основна причина за това е фактът, че Европейският парламент (ЕП) наскоро поиска въвеждането на единен стандарт за зарядните на мобилните устройства. Това е проблем за Apple с техния Lighting порт, но и възможност за останалите производители, които разчитат на USB-C, отбелязва SlashGear.

 

ЕС срещу Apple

Един от основните аргументи на ЕС е, че така ще се намалят отпадъците от електроника. Според Европейската комсия (ЕК) решението ще даде и по-голяма свобода и избор на потребителите и ще могат да се възползват от вътрешния пазар.

 

Вижте: Нов закон в ЕС може да накара Apple да използват USB Type-C конектор в iPhone

 

Изчисленията показват, че само старите зарядни генерират 51 000 електронни отпадъци на година. Контрааргументът е, че ако се въведе единно зарядно – много допълнителни стари зарядни ще бъдат изхвърлени. Това обаче ще е еднократно явление, а в дългосрочен план броят на изхвърлените стари зарядни трябва да намалее.

 

Освен това ще е по-лесно за потребителите, които няма да трябва да носят различни кабели, а ще могат много по-лесно и удобно да зареждат устройствата си и да си помагат взаимно. Apple очаквано е против именно заради големия обем отпадъци и заради факта, че 1 млрд. Apple устройства ще станат несъвместими освен с преходници.

 

 

Защо точно USB Type-C кабели?

ЕС не посочва точно USB Type-C като стандарт. Индустрията сама трябва да избере технология, която е взаимосъвместима и да може да се използва от всички устройства. USB Type-C изглежда като логичнит избр, който в момента и без това навлиза и се използва от много компании.

 

USB Type-C е удобен с факта, че е двупосочен и може да се използва без значение дали портът е обърнат нагоре или надолу. Той има и добри технически спецификации, като работи на по-висока мощност, поддържа скорости до 5GBps за нормални кабели и 40GBps за Thunderbold 3.0.

 

Освен това USB Type-C  се радва и на доста голяма подкрепа. Вече има над 700 компании, които го използват. Сред тях са Microsoft, Samsung, дори и самата Apple, макар и не за iPhone.

 

 

Ограниченията на USB Type-C

Макар и с голяма подкрепя, USB Type-C не е безгрешен. Както всяка технология и тази има недостатъци. Един от тях е много големите разлики в производителността. Има твърде много фактори, които вляят на поведението на USB Type-C.  Всеки кабел е различен и понякога разликите в проиводителността са огромни.

 

Причината е, че USB Type-C е само името на физическия конектор. Протоколът обаче е друг и той може да е най-различен. USB Type-C може да бъде с различни версии на USB 3.0, 3.1 и др. Освен това може да има и разлики в технологиите и връзките, които се поддържат. Някои USB-C кабели поддържат изпращане на видео – други не. Някои са подходящи за по-висок волтаж и мощни зарядни – други – не са.

 

За масовия потребител обаче тези подробности не са известни. За него кабелът си е кабел и трябва да върши еднаква работа. Всичко това създава среда за още повече объркани потребители, още хвърлени и върнати кабеи.

 

Затова индустрията трябва доста да се постарае и да разясни всички тези подробности на потребителите. Едва тогава USB Type-C ще може да се превърне в крал на бранша.

 

Какво предстои за Apple?

Apple не харесва тази идея, но може да няма избор. Ако предложението бъде ратифицирано и влезе в сила окончателно, то компанията ще трябва да стандартизира продуктите си според изискванията.  Преходниците ще са решение само за старите модели, но новите ще трябва да имат нужния хардуерен порт, който да е единен с този на всички останали.

 

Тъй като резлюцията не посочва конкретен стандарт, индустрията може да реши, че е по-изгодно да направи безжичното презареждане въпросното универсално зарядно. Така хардуерният порт ще остане като алтернатива, вместо като основно решение и ще може да продължи да присъстве.

 

Вариантите и пред подобно решение обаче са много, защото има доста различни стандарти за безжично презареждане. Целта на ЕС е именно да мотивира индустрията да избере единен стандарт и да намали фрагментирането с множество най-различни платформи.

 

Още от Digital: Каква е разликата между USB-C и Thunderbolt 3