Проследяването на мобилни телефони е деликатна тема, която винаги витае в обществото. Всички смартфони вече имат GPS и услуги за локализация, които правят откриването на точното местоположение на човек много лесно. Тези функции могат да се изключат, но означава ли това, че така смартфонът не може да бъде проследен? MakeUseOf дава отговор на този въпрос.

 

Любопитно: Как да проверим кой търси информация за нас в Интернет

 

Логиката е, че при изключването на GPS и услугите за локализация, телефонът не може да бъде проследен. Това обаче не е точно така. Да, проследяването става доста по-трудно, но не е невъзможно. Ето четири начина как може да се осъществи.

 

 

През клетките на мобилния оператор

Те са навсякъде, като чрез тях може много лесно да бъде определено приблизителното местоположение на устройството. За целта се измерва времето на пътуване на сигнала между няколко клетки в близост до телефона. Тъй като устройството е винаги свързано с мрежата (освен при активиран самолетен режим), то може лесно да бъде локализирано чрез този метод.

 

 

Публични WiFi мрежи

Те може да са практичен и удобен начин да спестим малко мобилен трафик, но са и риск за сигурността. Дори и да се поддържат от доверена компания, публичните WiFi мрежи могат да се използват за записване на основните данни на устройството като MAC адрес и да проследяват къде е бил потребителят, ако един доставчик има повече точки.

 

 

StingRays

Това са специални устройства, които симулират наличието на клетка на оператор. Те имат по-силен сигнал от клетката и това „привлича“ смартфоните наоколо, които винаги търсят най-силния източник на сигнал. Чрез измерване на времето на пътуване на сигнала, може лесно да се установи и приблизителното местоположение на устройството.

 

 

Вируси

Има различни вируси, които може да активират GPS връзката без знанието на потребителя, както и да събират всякаква допълнителна информация от клетките, за да проследяват местоположението му. Един от известните подобни вируси е Skygofree. Той обикновено се представя за приложение, което подобрява връзката. Всъщност, просто копира данни, краде пароли, записва гласовите разговори и проследява местоположението.

 

 

Как да се защитим

Някои от методите могат да осигурят поне частична защита от проследяване.

Не използвайте публични WiFi мрежи. Или деактивирайте WiFi напълно, или спрете функцията за автоматично свързване към такива мрежи.

 

Изключете GPS-а

GPS модулът може да се използва само докато е нужен на някое приложение. През останалото време може да е изключен, което ще спести и малко енергия.

 

Използвайте VPN

Доста сайтове могат да използват данните от телефона, за да проследяват местоположението на потребителя. Чрез VPN тази тяхна възможност се ограничава сериозно.

 

Внимавайте какви приложения изтегляте

Официалните онлайн магазини полагат доста усилия, за да проверяват приложенията, но винаги е възможно някое да успее да заобиколи защитите. Освен това много потребители изтеглят приложения от различни източници, за да спестят пари. Това може да е риск, защото няма гаранции за сигурността на приложенията.

 

Внимавайте с разрешенията на приложенията

Това е класически съвет, който все още важи. Много приложения изискват разрешения за достъп до данни и модули, които понякога може би реално не са им нужни. За какво е на приложение за времето достъп до контактите ви, например? Или на калкулатор до местоположението?  Може да ограничавате достъпа на приложения до някои данни или да деинсталирате съмнителните и да ги замените с други.