Борбата с коронавируса придобива все по-внушителни размери в световен мащаб и вече ангажира енергията, усилията и ресурсите на някои от най-влиятелните хора.

Шефът на Tesla започна да произвежда във фабриките на компанията вентилатори за американските болници.

Бил Гейтс също потвърди, че ще отдели финансиране за изграждане на съоръжения и набиране на висококвалифициран персонал за разработванетo на поне седем нови ваксини срещу COVID-19.

Много технологични компании също започнаха тестове в опит да оптимизират своите продукти, за да помогнат в битката срещу разпространението на коронавируса.

 

 

Името Oura може и да не ви е известно, но това е компания, която разработва най-усъвършенстваните смарт пръстени в индустрията.

Oura RIng е интересна джаджа, която има множество сензори, с които следи качеството на съня, физическата активност, сърдечния ритъм, температурата на тялото и други жизнени показатели. Атрактивните възможности на смарт пръстена вдъхновиха учени на University of California (UCSF) да стартират проект за ранно диагностициране на симптоми на COVID-19.

Oсновна роля за успеха ще има Oura Ring, който денонощно ще анализира серия от параметри на тялото, които ще допринесат за създаването на компютърен алгоритъм.

 

 

Учените избират този продукт, тъй като е в състояние прецизно да проследява жизнени функции като пулс и честота на дишането, за което се използват данни извлечени от пръст.

Това е голямото предимство на Oura Ring пред другите високотехнологични джаджи в тази категория. Опцията за денонощен мониторинг на телесната температура е важен фактор, който е накарал учените да изберат смарт пръстена за новото си проучване.

Споделянето на данните в реално време е подходящ начин да забележат промени в здравословното състояние, които да са индикация за проблем. Следващата стъпка от проекта е група доброволци в продължение на три месеца да носят Oura Ring, съобщава CNET.

Предписанията на учените включват и попълването на онлайн анкети, които също да помогнат за създаването на компютърния алгоритъм.

Наличието на подобен софтуер може да позволи иа на други смарт часовници и фитнес тракери да предложат умните функции за мониторинг на съня, пулса, ритъма на дишане и температурата на тялото на Oura Ring.

Все пак първоначалната цел е алгоритъма и пръстена да се използва в реални болници и да даде своя принос в борбата срещу коронавируса.

Създателите на Oura Ring подканиха своите потребители да се включат в изследването като попълват онлайн формуляри и предоставиха 2000 бройки от пръстена на UCSF.

 

 

Oще от Digital: Защо всички трябвa да носим защитни маски срещу коронавирус