Смартфоните също се включиха в битката срещу разпространението на коронавируса. Някои държави разработиха специални приложения за проследяване, които помагат на гражданите да избегнат опасни контакти. Подобни заглавия могат да ви информират, ако даден човек е тестван положително и помагат за социалната дистанция.

Мобилните устройства имат множество сензори, които освен обичайните смарт функции могат да подпомогнат здравните власти за бързо събиране и разпространение на информация. Екип от специалисти на MIT сега насочиха вниманието си към специфичните модели на писане на клавиатурата на смартфоните като метод за откриване на заболявания.

Въвеждането на текст е комплицирана дейност, която активира едновременно няколко региона на човешкия мозък, работещи заедно за извършване на поставената задача. Така се анализират много фактори като общата скорост на писане, паузата между натискането на отделните бутони, както и промените в тази динамика през определени интервали от време.

Целта на проекта е тези данни да се използват като система за ранно предупреждение на определени симптоми в организма на пациентите, съобщава NewAtlas.

 

 

Конкретната сфера, в която работят е прогресията на невродегенеративните заболявания. Тестовете включват и участие на доброволци, които имат множествена склероза и се следят показателите има на писане през равни периоди от време. Учените дори създават мобилно приложение за смартфони, което извършва мониторинг на писането на пациентите.

Предварителните резултати показват, че съществува пряка връзка между динамиката при натискане на клавишите и клинично значимите промени в активността на заболяванията. Това са само първите стъпки от амбициозна система, която с течение на времето ще става все по-добра и ще се адаптира към нуждите на всеки потребител.

Извършването на подобни анализи не изисква сложна апаратура и оборудване и разчита на смартфоните в създаването и обработването на информацията. което е важно предимство.

 

Още от Digital: Учени създадоха миниатюрен чип, който използва звукови вълни, за да открива болести