Световната индустрия продължава да е разтърсвана от големи проблеми, които са предизвикани от недостига на хардуерни компоненти. Първоначално ситуацията засягаше само определени производители, но вече обхваща все повече пазарни сегменти. Най-продаваните устройства, включително смартфони, конзолите Sony PS5 и Xbox Series X също не успяват да доставят необходимите компоненти за очакваното високо търсене.

Опитите на големите IT компании и представителите на веригата за доставки не успяват да намерят ефективно решение. Стабилизиране не се очаква преди началото на следващата година, което тепърва ще създава допълнителни затруднения. Анализаторите имат противоречиво мнение с каква продължителност ще бъде хардуерната криза.

Вече ви съобщихме, че недостига на чипове в индустрията ще продължи до 2023г., според TSMC. Изглежда все по-малко вероятно да се намери решение, което да възстанови в дългосрочен план нормалните процеси в технологичната индустрия. Икономическите измерения на кризата, обаче не са единствения проблем за водещите производители и крайните потребители в световен мащаб.

 

 

Желанието на производителите да си набавят достатъчно количество хардуер за бъдещите устройства може да доведе до сериозни рискове за сигурността. Причината е, че могат да отправят поръчки за доставки до компании, които в противен случай не биха попаднали във веригата им за доставки. Някои от тях е възможно да не отговарят на високите изисквания за качество и сигурност.

Всички тези процеси могат да стимулират разработката на фалшиви процесори, които не покриват голяма част от критериите за безопасност. Ако не е актуалната стагнация в индустрията водещите брандове не биха си позволили да правят бизнес с подобни производители. От една страна хакерите знаят как да се възползват от подобни уязвимости.

В същото време смарт уредите в домовете ни могат дори да създадат опасности, които застрашават живота на своите собственици. Появата на доставчици, които предлагат фалшиви компоненти се очаква от анализаторите и това със сигурност ще затрудни производителите.

 

Още от Digital: Глобалният недостиг на компоненти ще увеличи цената на смартфоните с Android