След двата сезона на Formula E е чудесен момент всеки да прецени дали състезанията с електрически автомобили са бъдещето на моторните спортове. От techcrunch  са склонни да мислят, че това е бъдещето, но има някои определени проблеми, които трябва да бъдат решени.

Предимства

1. Автомобилите са електрически

Грижата за околната среда е сред най-важните приоритети на човечеството. В повечето случаи електромобилите от Formula E използват захранване генерирано от напълно възобновими източници като например генератори Aquafuel. В някои градове състезателните болиди са използвали и самото електрозахранване в града, но дори в такива случаи използваната енергия е била добита само от възобновими източници.

2. Удоволствие за цялото семейство

За да се намалят разходите и неудобствата за града-домакин, свързани със затварянето на улици, състезателният уикенд, познат от Formula 1, тук е сведен до рамките на един ден. Така че не се изискват нощувки, а билетите все още са доста евтини - $ 25. Освен това през целия ден има събития, така че всеки път, когато колите не са на пистата, можете да гледате как пилотите се състезават един срещу друг във виртуални състезания, или да направите тест драйв на електрически скутер, или да похапнете хот-дога и да пийнете бира. Автомобилите са тихи, така че децата не трябва да се носят защитни слушалки на ушите си.

3. Интерактивност

FanBoost дава възможност на феновете да гласуват в социалните мрежи за пилоти, които еднократно да разполагат с допълнителна мощност от 30 кВ (40 к.с.) в рамките на 5 секунди. Право на употреба на FanBoost получават тримата пилоти с най-много гласове. Всеки фен може да гласува само за един пилот на официалния сайт на Formula E, във  Facebook и Twitter. През официалното приложение за смартфони феновете могат да гласуват за пет пилота на състезание.

Недостатъци

1. Технически затруднения

Заради сравнително краткия пробег на един електрически болид, всеки пилот разполага с два, като в рамките на задължително спиране в бокса той трябва да смени болида с изтощена с такъв със заредена батерия. Повечето пилоти правят това приблизително по едно и също време, оставяйки публиката без никаква информация по време на смяната. Няма коли на пистата, а не може да се види какво се случва в ямите.

2. Технологията на батерията

Фактът, че пилотите трябва да сменят автомобилите си по средата на състезанието е достатъчно доказателство, че батериите на болидите все още не са съвсем готови за състезания. Целта е да се докаже, че електрическите автомобили са бързи и забавни, което е истина, но е недопустимо смяната на болиди по време на състезание. Това е нещо, над което Formula E трябва да работи усилено.

3. Повече диференциация, по-голяма конкуренция

Formula E стартира първия сезон с идентични автомобили за всички пилоти. Във втория сезон, отборите имаха право да разработят свое собствено задвижване. В бъдещите сезони, отборите ще бъдат в състояние да прави повече промени и по-нататъшно диференциране на колите. Това наистина е много добре, за да видим достойна конкуренция.

 

Вижте как технологиите от Formula 1 могат да допринесат за спасяването на човешки животи