Европа вече е най-засегнатият регион в световен мащаб от вируса, който доведе до невиждани мерки за социална дистанция и изолация на територията на целия континент. Докато всички погледи са насочени към Италия и влошаващата се обстановка в Испания и Германия продължават да съществуват доста любопитни въпроси свързани с Covid-19. Голям обществен интерес предизвиква дискусията дали е възможно даден човек да бъде заразен с коронавируса и след това да се разболее отново. В интернет дори се появиха неофициални информации за наличието на подобни случаи в някои страни, което допълнително всява паника сред европейските граждани.

 

Aко отговора е положителен със сигурност ще създаде много допълнителни препятствия в опитите на държавите-членки от ЕС да се справят с пандемията. Благодарение на невероятните усилия на учените по цял свят вече знаем как имунната система реагира на коронавируса. Това донякъде обяснява защо някои хора по-лесно се възстановяват, а други изпитват с пълна сила негативните ефекти на Covid-19. Продължава да се работи над създаването на ваксина, която да ни помогне в борбата с коронавируса, но появата на подобен продукт изисква месеци. Нов проект на китайски учени сега доказа, че не е възможно човек да се зарази повторно с Covid-19.

 

 

Причината е, че човешкото тяло си изгражда собствени имунитет след като за първи път се сблъска с коварния вирус. За да стигнат до това заключение китайските учени провеждат тестове с "Rhesus Macaques" маймуни, които умишлено инфектират с Covid-19. Следващата стъпка е да се следи в детайли процеса на развиване на симптоми и оздравяване, като постоянно се анализират нивата на вируса в телата на пациентите. Oказва се, че пиковете стойности се достигат приблизително три дни след инфекцията, като вируса става неоткриваем в телата на маймуните след период от 14 дни, информира BGR.

 

Учените също така откриват, че антителата, които имунната система произвежда за борба с коронавируса значително се увеличават след 14, 21 и 28 дни, в сравнение с първоначалния тридневен пик. Аутопсия на една от маймуните приблизително седем дни след инфекцията показва минимално влияние на Covid-19 върху вътрешните им органи. Заключението им е, че реинфекцията не е възможно да настъпи, ако организмите развият неутрализиращите тела още от ранните етапи след първичната инфекция. Този процес разбира се има пряка зависимост и от медикаментите, с които лекарите третират своите пациенти.

 

Още от Digital: Къде можем да проследим разпространението на коронавируса в реално време