Отдавна вече джобните фотоапарати които в България за краткост наричаме "Сапунерки" остават в сянката на смартфоните които правят все по-качествени снимки. Фотографите обаче винаги изтъкват три преимущества на сапунерките пред камерафоните - те имат многократно оптично приближаване, оптична стабилизация и ксенонова светкавица, а слушалките не. Тук вече сме готови да поспорим с фотографите, защото всяко правило има своите изключения – и най-голямото изключение е в момента на екраните ви.

 

 

Да, вече го разпознахте – това е революционният Moto Z, с който Digital.bg ви запозна в поредица от видео ревюта. Сама по себе си, камерата му няма оптични Zoom и стабилизация, а светкавицата е LED, но както вече знаем най-голямото преимущество на Moto Z е модулната му концепция. Към това дебело едва 5.19мм тяло се добавят различни аксесоари - Incipio Offgrid Power Pack, проектора Insta-Share, JBL SoundBoost и фотографският Hasselblad True Zoom с който Digital.bg ще ви запознае подробно в това свое видео ревю. Впрочем, след като го изгледате, ако ви е любопитно да видите какво представлява всеки един от останалите Moto Mods, директни линкове към ревютата им сме приложили над тази статия.

 

 

Както вече стана ясно, този аксесоар е направен в тясно сътрудничество не с кой да е, а с една от най-добрите компании в света на фотографията. Шведите от Victor Hasselblad AB създават едни от най-добрите камери още от преди Втората Световна война, като малко хора знаят, но първите стъпки на Нийл Армстронг на Луната са заснети именно с камера Hasselblad.

 

 

Отваряйки кутията на True Zoom оставаме приятно изненадани от наличието на специален калъф от алкантара. Самият фотографски аксесоар е направен така, че да служи дълго. Корпусът му е комбинация от метал, пластика и гума. Теглото му от 145гр е много добре балансирано, група е удобен за държане и като цяло Moto Z не става прекалено голям и неудобен за носене в джобове.

 

 

Реално като се замислим, дори без да е свързан безжично на магнитен принцип към сматфона, това тук е един истински фотоапарат, липсват му само дисплей и процесор. Сензорът е 12MP Cmos с обратна подсветка и размер 1/2.3", като не се бъркайте – така камерата не става 25MP, сумарно между 12+ 13 които имаме при Moto Z. Модът на Hasselblad използва само хардуера и софтуера на телефона, без да включва камерата му. Несъмнено, най-приятната екстра е 10-кратното оптично приближаване, което в комбинация с оптичната стабилизация и бързият процесор на Moto Z правят чудеса. От кадрите които виждате в ревюто ни, можете да добиете реална представа за това което говори, кой телефон може да постигне такова качество при максимално приближен образ? Почти нулево трептене и идеален образ.

 

 

Големият обектив обаче води до малко по-слаба светлосила 3.5-6.5, но това по никакъв начин не трябва да ви притеснява. Искате ли по-добра осветеност на снимката, просто свалете True Zoom и снимайте с Moto Z. При него светлосилата е f/1.8. Hasselblad и Moto имат още една изненада за нас и тя е ксеноновата светкавица, която разпръсква повече светлина от диодната. Тоест ако снимате при пълен мрак човек в къщи, то с LED светкавицата ще бъде осветено основно лицето му, а фона ще остане по-малко видим. При ксеноновата светкавица, осветено е всичко в периметър до около 5 метра.

 

 

Още едно преимущество на True Zoom на което ще обърнем внимание е възможността му да снима в RAW формат. Екстра която ще оценят фотографите, още повече, че Moto дават безплатно към комплекта и редакторският софтуер Hasselblad Phocus с който обработката на снимка е доста приятно и лесно занимание.

 

Тестови снимки