Непрестанният достъп до интернет предлага редица удобства, но също така крие множество рискове свързани със сигурността на потребителите. Всичко това налага да бъдете много внимателни какви сайтове отваряте и какви неща изтегляте на своето устройства, за да гарантирате безопасността си. Екип от учени на University of Michigan работят над уникален проект, който би премахнал възможността хакерите да използват уязвимости в хардуера, за да успеят да проникнат в компютрите

 

Решението им е иновативна архитектура, която е кръстена с кодовото име "MORPHEUS" и представлява първия процесор в света, който не може да бъде хакнат. Този ефект е постигнат с комбинация от модерни технологии. Добър пример е самокриптиращия алгоритъм, който препрограмира собствения си код и данни приблизително 20 пъти в секунда. Учените не са подбрали тази стойност случайно, тъй като тази скорост е по-бърза от възможностите на хакерите, независимо колко са добри в своите умения.

 

 

В същото време MORPHEUS се препрограмира стотици пъти по-бързо дори от най-добрите електронни техники за хакване. На практика това означава, че докато бъде създаден код, който може да го уязви процесора вече се е променил параметрите си. Информацията съхранявана в тази архитектура се самоизтрива само 50 милисекунди след като бъде открит даден бъг, което не оставя никакво време за ответна реакция. Ще е необходимо време преди MORPHEUS да е достъпен в бъдещите лаптопи и компютри.

 

Още от Digital: Пет лесни начина да се предпазим от хакерски атаки