В ревютата си рядко показваме компютърни монитори, но когато това се случи, можете да сте сигурни, че устройството което тестваме си заслужава. В днешното ще ви запознаем с Philips  Brilliance 240B7QPJEB. Казваме ви цялото наименование, защото за различните пазари монитора се предлага с различни версии, а тази е предназначена за България.

 

 

Още от самото му наименование се разбира, че мониторът не е много голям. Диагоналът на дисплея му е 24”, но заради нестандартното 16:10 съотношение на страните, той има по-интересна, клоняща към квадратна форма. Ефекта допълнително се подсилва от факта, че рамка около тесните страни почти няма, а по-голямо пространство има единствено долу. 

 

          

                                             

Дизайнът на B-Line серията е изчистен и по-скоро строг, защото предназначението на монитора е повече за офисна и по-малко за домашна употреба. Ще споделим с вас нещо много интересно за този монитор. 85% от целият му корпус е направен от рециклирани материали. Това е идеалният монитор за хора които са фенове на екосъобразната продуктивност. Още повече , че в корпуса не са използвани PVC и BFR материали. Нещо което доказва наличието на TCO Edge сертификат върху опаковката, която пък е 100% рециклируема.

 

 

По традиция за Philips стойката на монитора е не само много здрава метална, но и мултифункционална. Тя позволява както регулация във височина, така и във фронтален наклон или странично въртене. Тук ще изтъкнем още едно преимущества на тънката рамка. Когато обърнем два монитора един към друг с горните им страни и ги свържем последователно, за да предават една картина в съотношение 20:16, по средата ще има едва забележима линия.

 

 

Свързвайки монитора забелязваме, че отстрани и на гърба си той има богат арсенал от изходи и приложения.  Това са VGA аналогов и HDMI 1.4 аудио/видео изходи,  DisplayPort 1.2, вход за синхронизация, 2 USB порта 3.0, като единият може да се използва за бързо зареждане дори когато мониторът е изключен. Имаме още звуков вход за PC и изход за слушалки. Вграденото озвучение е стерео и има мощност 2 х 2W.

 

 

Технологията на дисплея е IPS, с W-LED подсветка, а резолюцията Full HD 1920x1080 пиксела. В резултат всеки от пикселите е със страна с размер 0.27мм и дори да работим от близко разстояние няма да се очертават пиксели и да натоварва очите ни. Контраста за този размер на крана е добър 1000:1. Възможно е да попаднете някъде на информация, че контраста е 20 000 000:1, но не се бъркайте, това е така нареченият SmartContrast, който подобрява контраста единствено на софтуерно ниво. Яркостта от 300 cd/m² при 240B7 също ще определим за добра. Монитора остава видим както при работа под директно насочена към него светлина, така и ако го гледате отстрани, защото ъглите на странично виждане са цели 178 градуса.

 

 

Да кажем и няколко думи за консумацията на електроенергия, защото макар да си казвате "Колко пък ток ще изгори един монитор", ако не е достаъчно качествен то, токът не би бил много евтин. Philips 240B7Q разполага с инфра червен PowerSensor който отчита дали пред монитора има човек или не, на база което автоматично влиза в режим на изчакване. Така потреблението на електроенергия спада с до 80%. В активен режим монитора консумира 15.5 W, а в режим на изчакване по-малко от 0.3W