Интелигентните домове представляват все по-голям интерес за компании като Google и Amazon, които създадоха изцяло нов пазарен сегмент. Премиерата на смарт високоговорители като Google Home и Amazon Echo се превърна във все по-атрактивна възможност да генерират допълнителни приходи. Този тип устройства поддържат гласови команди и позволяват да търсите в интернет, да пускате музика, да извършате обаждания и да контролирате другите умни джаджи в дома си. 

 

 

Всичко това, обаче поставя редица въпроси свързани със сигурността на личните данни на потребителите. Oсигуряването на постоянен достъп до личната ни информация в сървърите на Amazon и Google може да се превърне в сериозен проблем. Естеството на смарт високоговорителите предполага, че постоянно слушат потребителите, за да функционират и могат дa се активират бързо и лесно с с изричането на гласови команди като "OK Google" или "Аlexa", информира AndroidPit.

 

 

След като го направите аудио сигнала се изпраща и обработва в облачните сървъри на Google и Amazon. Информацията се съхранява в базата им данни, като респективно се асоциира с профилите ни в Google и Amazon. Добрата новина е, че двете компании се опитват да са максимално прозрачни и позволяват да чуем записите, които съхраняват за всеки акаунт. Идеята данните да попаднат в хакери е доста плашеща и не ни остава нищо друго да се доверим на Google и Amazon. 

 

 

Още от Digital: Как ще се развива пазара на смарт високоговорители до края на 2022г.