Смартфоните изместиха компютрите като най-използвано устройство в ежедневието на все повече потребители. Огромната им популярност доведе до създаването на ново поколение смарт джаджи като умни часовници и фитнес тракери. Тази концепция намира най-ярко приложение в платформата Интернет на нещата, която свързва всичките електрически уреди и устройства в домовете ни в една огромна мрежа. Следващата стъпка е смарт джаджите да използват алгоритми с машинно обучение.

 

Учени от University of South California разработват софтуер, който може да анализира не само показатели на тялото като сърдечен ритъм, пулс, температура, нива на стрес, но и да прогнозира човешкото поведение. Програмата им използва биометрични и биологични данни, за да разбира емоционалното състояние на базата на интензитета и вибрациите на гласа ни при разговор. Крайната цел е машинното обучение да позволи предвиждането на предстоящи събития минути преди те да са се случили.

 

 

Досегашните тестове поставят софтуера в реални ситуации, в които се опитва да предвиди възникването на конфликт. Ако смарт джаджите ни информират предварително за определени показатели, на които не обръщаме внимание биха могли да влияят положително на настроението, нивата на стрес и поведението. Може би не е чак толкова далече времето, в което джаджите ни ще могат да влияят на емоциите на своите собственици.

 

Вижте как нанотехнологиите ще доведат до създаването на прозрачни преносими устройства