Модерните смартфони предлагат защита на данните чрез заключване на устройството и отключване след разпознаване на лицето на потребителя. Функцията е удобна, но и предизвиква доста дебати колко е ефективна. MakeUseOf търси отговор на този въпрос.

 

Как работи лицевото разпознаване

Има няколко различи подхода. Повечето от тях използват инфрачервено сканиране, а не видимата светлина. Това са разликите в метода. А самият принцип на работа е сходен – системите изследват уникалните контури на лицето и създават своеобразен шаблон, с който сверяват другите лица, които се опитват да отключат телефона.

При модерните системи за лицево разпознаване обикновено се използва комбинация от инфрачервен спектър с алгоритъм и видима светлина. Така се създават повече нива на сигурност и не може да се излъже системата чрез поставяне на снимка на лицето пред камерата и се подобрява сканирането и точността на разпознаване при слаба светлина.

 

 

Кои са проблемите

Все пак тези системи не са безгрешни. Възможно е контурите на лицето понякога да са много близки с тези на друг човек дори и той да не е роднина. При първото поколение лицево разпознаване се използваше само видим спектър и действително можеше непознат да отключи телефона, макар и да се изисква голямо съвпадение.

Модерните смартфони не използват тази система, а я надграждат със споменатите вече инфрачервени сензори, както и други технологии. Например Samsung Iris Technology. Тя сканира ириса на окото, който е уникален за всеки човек. Въпреки това има начини тя да бъде излъгана и затова Samsung отбелязва, че сканирането на ириса не е толкова сигурно, колкото ПИН код или пръстов отпечатък.

 

 

Huawei 2D Live Detection

Технологията на Huawei не може да бъде излъгана със снимка. Причината е, че тя следи за естествените движения на лицето, като мимики и мигане на очите. Може би може да бъде излъгана чрез видеозапис, но и това ще е трудно. Технологията доста зависи от качеството на камерата.

 

Apple Face ID

Смятана за една от най-сигурните технологии за лицево разпознаване при смартфоните, Face ID на Apple използва 3D анализ на лицето с TrueDepth камера. Тя е комбинирана с инфрачервен анализ и се създава модел на лицето с 30 000 контролни точки. Това прави заблуждаването на системата много сложно, но не и невъзможно.

Самата Apple казва, че има шанс едно на милион чуждо лице да бъде разпознато погрешно и телефонът да се отключи. Логично вероятността за това е по-голяма при близнаци и хора, които си приличат много, както и при деца, защото техните черти са сходни и характеристиките на лицето се оформят при растежа.

Face ID обновява данните за лицето при всяко разпознаване и използва различни контролни точки за всяко отключване. Така се увеличава защитата.

 

 

Как да защитим телефона си по-добре

Най-добре е да не споделяте телефона си с други потребители. Също така може периодично да изтривате старите данни за лицевото разпознаване и да ги заменяте с нови. За iPhone това става от Settings > Face ID & Passcode > Reset Face ID. Това ще премахне данните и може да си направите нов профил.  По подобен начин може да се изчистят старите данни и в Android телефони.

FaceID, а и някои конкурентни услуги, разполагат и с функция ‚Require attention”. Тя може да се активира от настройките и изисква от потребителя да гледа в обектива. Така не може да се отключи устройството с вашето лице, ако спите.