Водещите технологични компании са подложени на непрестанни разследвания от регулаторните органи на ЕС. Intel също се намират в центъра на конфликт с властите на континента. Teхнологичният гигант продължава да се бори с всички средства срещу рекордната глоба в размер на €1.06 млрд., която бе наложена от антитръстовите органи. Един от съветниците на Върховния съд в ЕС постави под съмнение, че действията на Intel нарушават законите. 

 

От Reuters информират, че това е главния адвокат Нилс Уол и той изрази мнение, че Intel не са ощетили умишлено конкурентните компании в технологичната индустрия. Все пак той допълни, че е необходима дълга и продължителна битка в съда, за да се докаже официално подобно твърдение. Според него е необходимо да се преразгледа позицията на съдебните власти в ЕС. Подкрепата на Нилс Уол за Intel в този сложен казус е донякъде изненадваща.

 

Правните органи вече отхвърлиха една жалба на компанията за отменянето на тази глоба. Те направиха компромис и намалиха дължимата сума от 10% на 4.8% от приходите на Intel за съответната година. Самият казус ще бъде преразгледан отново през следващие няколко месеца. Досегашните практики показват, че съдебните власти обикновено отсъждат в полза на съветниците, което е надеждата на Intel. 

 

Вижте как EС налагат още по-строги правила за контрол на достъпа до водещите онлайн платформи