Какво ще стане, ако някой хакер един ден успее да влезе в съзнанието ви, и започне да краде информация от там, да променя или да заличава спомените ви или да ви причини физическа вреда? Това може да изглежда като сценарий за научнофантастичен хорър, но според Kaspersky Lab и University of Oxford Functional Neurosurgery Group кибератаките не се ограничават само до нашите компютри или смартфони, но са реална заплаха и при медицинските устройства.

 

Проблемът със сигурността на медицинските устройства се появи под светлината на прожекторите миналата година, когато в списъка с потенциално опасни медицински продукти на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) попаднаха  пейсмейкърите на компанията St. Jude Medical, защото се оказа че могат да бъдат хакнати отвън, в резултат на което злонамерени лица могат да изпращат на пейсмейкъра модифицирани команди.

 

Хакерските атаки на медицинско оборудване, които могат да застрашат живота на пациентите, не са научна фантастика. За щастие, към момента няма известни примери за такова престъпление, но това не означава, че тези атаки няма да се случат един ден, смятат от ZDNet.

 

Екипи от Kaspersky Lab и University of Oxford Functional Neurosurgery Group си сътрудничат в проект, който има за цел да определи доколко сигурни са имплантируемите импулсни генератори (ИПГ), известни също като невростимулатори, които се използват за изпращане на електрически импулси към определени области на мозъка. Тези импланти се използват за лечение на редица проблеми и заболявания, включително Паркинсонова болест, тежка депресия и треперене. Мозъчните чипове са сравнително нова концепция, но тези видове импланти могат да се използват в по-широк спектър от лечения в бъдеще.

Изследователите казват, че в рамките на пет години се очаква медицинските специалисти да имат възможността да записват мозъчните сигнали, които изграждат нашата памет, което потенциално води до възможността за създаване на импланти, които подобряват паметта, съхраняват паметта и др.

 

Последното поколение имплантанти, които понастоящем използват лекарите се управляват от софтуер, достъпен както от пациентите, така и от лекуващите ги лекари, а системите се свързват чрез комуникационния протокол Bluetooth. А специалистите са разкрили редица съществуващи уязвимости, които биха могли да бъдат използвани за нападение на тези медицински устройства.

 

Сериозна уязвимост, заедно с неправилно конфигуриране бяха открити в онлайн платформа за управление на медицински данни, която, макар и популярна само в хирургическите среди, дава на злонамерени лица достъп до изключително поверителни медицински данни.

 

Даннте, които събират имплантите и се прехвърлят на отдалечени сървъри, се оказва че не се криптират. Освен това, не по-малък проблем се оказва неразбирането на пациентите за опасностите които ги дебнат. Оказва се, че те защитват медицинските си данни с пароли по подразбиране или такива от рода на 1234.

 

„Ако сега не можем да се справим с такива проблеми със сигурността, бъдещите мозъчни импланти могат да се превърнат в игрална площадка на хакерите“, притеснени са специалистите по киберсигурност. „Текущите уязвимости са от значение, защото съществуващата днес технология е основата на това, което ще имаме в бъдеще “, добавят те.

 

Кой знае? Може би по-скоро, отколкото мислим, нашите спомени биха могли да бъдат заключени от ransomware, или отделни организации биха могли да променят политическите ни интереси и да изтриват спомените ни.

 

Имплантите на мозъка, стимулиращи паметта са истинска и вълнуваща перспектива, която предлага значителни ползи в медицината, но са и реална заплаха за идентичността на пациента. Протезите за паметта са само въпрос на време. Перспективата да можем да запазим спомените си с електроди може да звучи като фантастика, но се основава на солидна наука, основите на която вече съществуват днес. Разбирането и справянето с възникващите рискове и уязвимости докато тази технология все още е сравнително нова, ще се изплати в бъдеще. За целта обаче IT специалисти и лекари трябва да работят в тясно сътрудничество.

 

Вижте 4 медицински изобретения, които могат да спасят живота на милиони хора