Не е тайна за никого, че суровите условия в Космоса могат само за броени секунди да предизвикат унищожителни последици за човешкия организъм като разрушат жизнените процеси, които го поддържат жив. Вероятно не сте замисляли, но в телата ни има трилиони различни бактерии, като според данните на учените от Аmerican Society of Microbiology техния брой надхвърля десеткратно този на човешките клетки. Сега е подходящ момент да отбележим, че съвкупността от всички тях се нарича "микробиом", като те едновременно са полезни, но могат да имат и вредно влияние върху телата ни, предаде CNet.

 

Всички бактерии и микроогранизми в телата ни са изключително важни за начина, по който функционира човешкия организъм, като учените постоянно провеждат тестове, за да разберат повече подробности за това интересно явление. Експертите от NASA продължават да се опитват да разберат как ще се отрази върху тези трилиони бактерии в телата ни при евентуално пътуване в условията на микрогравитация в Космоса. Разбирането на тези процеси ще има ключово значение за бъдещите мисии на агенцията, като един от най-големите проблеми е свързан с липсата на свежа и прясна храна, като плодове и зеленчуци. 

 

Липсата на важни продукти като пробиотици и кисело мляко подлагат на сериозен проблем възможността астронавти да прекарат дълго време в космическото пространство, като например при евентуално пътуване на Марс. NASA ще изследват в детайли тяхното влияние върху телата ни с помощта на астронавтите Скот Кели и Михаил Корниенко, които вече са борда на Международната космическа станция и ще останат там до пролетта на 2016г. За целта те ще вземат постоянно проби от телата им, за да следят жизнените им показатели, а това ще е от изключително важно значение за здравето и евентуалния успех на подобни мисии.

 

Вижте какво се случва с тялото ни, ако не е защитено в Космоса