Постоянният достъп до интернет от доста време не е лукс, а неизменна част от ежедневието ни. Мобилните устройства ни позволяват да общуваме постоянно с любимите хора, независимо къде се намираме. Специалисти на ОpenSignal проведоха мащабно проучване, чиято цел е да се определи каква е скоростта на връзката към интернет в държавите по цял свят. Резултатите определено са доста неочаквани и показват, че мобилния интернет е по-бърз от Wi-Fi мрежите в 33 държави, съобщава Engadget.

 

Въпросните страни са от Африка, Латинска Америка, Европа и Близкия изток. Статистическите данни на OpenSignal разкриват, че има внушителна разлика в скоростта, която предлагат държавите на своите граждани. Така например средната скорост на Wi-Fi мрежите в Чехия е 18.6Mbps, докато мобилните оператори предлагат абонаментни планове с 28.8Mbps мобилен интернет. Любопитен пример е Ливан, където Wi-Fi почти не се използва и предлага едва 2.5Mbps.

 

 

Все пак водещата тенденция е развитите държави да имат все по-бързи мобилни мрежи, които почти обезмислят използването на Wi-Fi. Най-бърза скорост на мобилен интернет предлага Австралия, където потребителите могат да сърфират от смартфоните с внушителните 34.6Mbps. Teзи тенденции ще се задълбочават в следващите месеци, когато постепенно ще започнат да навлизат 5G мрежите. По всичко личи, че Wi-Fi постепенно ще остане в сянката на по-модерни технологии.

 

Още от Digital: Ето кои държави имат най-бърз интернет в света