Значете ли, че: 25 000 е общият брой селфита, които един човек си прави през целия си живот? Перфектна нощна снимка? Възможно е. Селфи, готово закачване в Instagram без обработка? Възможно е. На пътешествие сте – пътуването, за което сте мечтали цял живот, и не искате да се разхождате с огромен фотоапарат и триножник, които сякаш крещят „Аз съм турист“. Възможно е. И всичко, от което се нуждаете, е добър смартфон.

 

 

Най-новото поколение вградени смартфон камери идват с няколко обектива, мощни сензори и най-важното – интелигентни алгоритми, които заменят оптичните процеси, за овладяването на които някога са били необходими години. Всяка камера може да улови това, което поставите пред нея. Въвеждането на изкуствен интелект (AI) обаче означава, че днес камерите вече могат да разпознават това, което „виждат“. Всъщност, „окото“ на камерата вече е свързано с „мозък“.

 

 

„Изкуственият интелект и невронните мрежи имат способността да идентифицират компонентите на снимката и да осигурят най-добрия кадър, дори ако сте аматьор и просто насочвате камерата и натискате бутона“ – обяснява Саймън Форест, главен технологичен анализатор в Futuresource Consulting. „Сигурен съм, че потребителите ще забележат по-добро качество на изображенията с тези телефони, а красотата на AI технологията е, че те не е необходимо да разбират как работи. Камерите са най-големият разграничител между производителите на смартфони в момента, така че това е област, в която се инвестира много“ – добавя Форест.

 

 

Като пример можете да вземете Honor View 20. Изкуственият интелект (AI) е основна характеристика на този модел, благодарение на чипсета Kirin 980, невронно обработващия модул, специално проектиран да изпълнява задачи, свързани с AI, и машинното обучение. По-специално, AI позволява постигането на зашеметяващ напредък в смартфон фотографията. Смартфонът може да различава подобни обекти един от друг – панда мечка от двуцветна котка, растение от дърво и мост от сграда. Той оптимизира обекта, без да е необходимо да променяте настройките на камерата. Той може да разпознае до 1500 обекта за секунди, а машинното обучение гарантира, че системата ще се подобрява с времето.

 

 

Влиянието на изкуствения интелект не се ограничава само до обработката. Според доклада от 2018 г.* на Economist Intelligence Unit (EIU), AI също ще стимулира напредъка в материалознанието и ще помогне на учените днес да ускорят значително откриването на нови съединения. Седем от десет анкетирани за доклада, който разглежда как AI и дизайнерското мислене ще трансформират технологичното производство в бъдеще, смятат, че гъвкавите смартфони ще присъстват навсякъде до 2020 г., благодарение на подобен напредък.

 

 

Нощните снимки със зърнест ефект отдавна са проклятието на смартфон фотографите, но днес, благодарение на AI, красиви нощни локации като Хонг Конг и Ню Йорк могат да бъдат заснети в пълния им блясък. В ситуации на слабо осветление AI работи за изкуствено стабилизиране на дългите експозиции, като интелигентно избира и комбинира няколко различни рамки за създаване на една снимка без размазване. Така можете да направите кадър с експозиция от шест секунди и да получите ясна картина – дори ако ръцете ви треперят.

 

 

Камерите, оборудвани с AI, могат да предложат удивително ниво на детайлност, дори когато са далеч от обекта на снимката, било то Айфеловата кула в Париж, Великата китайска стена или Токио Скай Трий. Задната камера на View20 е първата, която използва 48-мегапикселов сензор и неговият AI Ultra Clarity режим комбинира множество експозиции, за да създаде отчетливо изображение с висока разделителна способност, което може да изрязвате, мащабирате и печатате на билборд, без да жертвате детайлите.

 

 

Според скорошно проучване прогнозите са, че всеки човек ще си прави средно около 25 000 селфита общо за цял живот. Днес производителите инвестират все повече пари в предните камери. Използвайки машинното обучение, предната камера на Honor View20 може да идентифицира обекта и да замъгли останалата част от изображението, създавайки ефекта „bokeh“ (японската дума за размазване), който е популярен при Instagram портретите. Тя може също така да изтрие недостатъците по лицето, още докато се прави снимката, което ще направи излишно редактирането при публикуване.

 

Още от Digital: Най-интересните функции в Honor View 20