Учените използват множество инструменти и научни методи, с които следят за различни активности в Слънчевата система. Модерните технологии улесняват търсенето на извънземна форма на живот, но все още не са довели до по-сериозен успех. Астрономи от няколко страни откриха съществуването на мистериозни радио сигнали, които идват от неизследвани досега локации в Космоса.

Компютърните модели показват, че някои от тях може да да произведени от взаимодействие между магнитни полета на планети и звезди. Това представлява изцяло нов метод за откриване на езкопланети, които най-често се откриват с използването на т.нар. "транзитен метод". В този случай учените разчитат на светлината от звезда, която се затъмнява при преминаването на планетата.

Астрономите могат да наблюдават подобни обекти, като анализират гравитационното влияние на орбитиращите екзопланети. Международен екип от специалисти на ASTRO, University of Queеnsland и холандската национална обсерватория експериментират с откриването на космически обекти, чрез радио вълни.

 

 

За целите на проекта се използва Low Frequency Array (LOFAR) телескопа. Основната цел е детайлен анализ на червени джуджета, които представляват малки звезди със силна магнитна активност. Тези вътрешни процеси се създават светкавици и радио емисии, които учените опитват да уловят. Високата чувствителност на LOFAR води до откриването на 19 звезди с характерните размери на червени джуджета.

Четири от планетите представляват особен интерес, тъй като са по-стари и се отличават с ниска активност и не би трябвало да попадат в проучването. Изчисленията показват, че звездите са заобиколени от скрити планети, съобщава NewAtlas. Възможностите на LOFAR позволят локализиране на звезди на разстояние до 165 светлинни години.

 

Още от Digital: Учени смятат, че има над 36 извънземни цивилизации в галактиката