Eволюцията на технологиите от последните години предоставя много повече възможности на учени и доктори да изследват, диагностицират и лекуват различни болести в човешкото тяло. Eкип от изследователи на ЕPFL и ETHZ работят съвместно върху интересен проект, чиято цел е да трансформират изцяло съвременната медицина с ново поколение миниатюрни роботи. Идеята им е те да създадат подобни машини, които да бъдат поставяни вътре в телата ни, за да следят жизненоважни параметри и да ги информират за здравословното състояние на пациентите, предаде BusinessInsider. 

 

Учените вече са създали работещи прототипи, които са толкова малки, че могат да бъдат видени единствено с микроскоп и са вдъхновени от начина, по който са устроени и функционират микроорганизмите в природата. Всъщност те обръщат внимание на една конкретна бактерия с името "African Trypanosomes" и тя причинява африканската сънна болест, а нейните симптоми са резки промени в настроението, нарушаване на модела на спане, объркване и в някои случаи дори смърт. Причината те да създават своите роботи на базата на структурата на тази бактерия е уникалната способност да контролира своето камшиче, което е важно за движението ѝ. 

 

Eкипът от изследователи пресъздават този механизъм в своите миниатюрни роботи и това е ключово, тъй като те искат да контролират максимално тяхната траектория веднъж след като попаднат в телата ни. Концепцията им предвижда да ги управляват с електромагнитно поле, като те имат способността да променят своята форма, когато са изложени на различна топлина, което също е доста интересно. Дължината им е между 1 и 100 нанометра, като за сравнение лист хартия е с дебелина около 100 хил. нанометра, а тази характеристика ги прави подходяща да лекуват различни заболявания и тепърва ще се провеждат още експерименти с тях.

 

Вижте как нов метод за промяна на гените може да доведе до революция в медицината