Диагностицирането на заболявания вече става изключително по-бързо, благодарение на модерните технологии. Само за няколко години учените разработиха много по-ефективни средства за лечение на различни коварния състояния. Сериозният прогрес кара лекарите да бъдат уверени, че в краткосрочен план ще се справим с проблеми, които доскоро изглеждаха непреодолими.

Раковите образувания продължават да бъдат една от най-актуалните теми в съвременната медицина. Учени от цял свят експериментират с техники и оборудване от ново поколение, което може да ни позволи да се справим с коварната болест. Възможностите за лечение на тумор се подобриха значително през последните години, но все още не разполагаме с ефективно лекарство за всички видове рак.

Aмерикански стартъп с името Bionaut Labs смята, че универсално решение може да се крие в миниатюрни роботи. Целта на новия им проект да се използват подобни модули за мониторинг и доставяне на лекарства до всички органи на човешкото тяло. Водещият приоритет в изследването са туморите, съобщава BGR.

 

 

Миниатюрните роботи са с толкова компактни размери, че изглеждат като прашинка за невъоръженото око. Тези компоненти могат да достигнат директно до туморните образувания и да инжектират съответния медикамент. След като попаднат във вътрешността на тялото е възможно да се използват магнити, с които се управлява движението им.

Специфичната винтовидна форма позволява на мини роботите да бъдат насочени към конкретна зона, като целия процес се следи с рентгенови лъчи. Достигането на желаната лoкация ще изпрати команда, която кара магнитите да задействат поставянето на медикамента върху самия тумор.

Този процес обещава да улесни процедурата и да минимизира всякакви странични ефекти.

 

Още от Digital: Ще стане ли телемедицината популярна и в България