Вижте още видео ревюто: Lenovo ThinkCentre M720q Tiny - Мини компютър с големи възможности

 

В ревютата си Digital.bg ви е показвал различни мини компютри, като най-интересните несъмнено бяха от NUC серията на Intel. Виждали сте също така Apple Mac mini, който е по-разпространен в Щатите, както и HP Chromebox G2. Общото между тях е, че са компактни и вършат чудесна работа, но по-скоро за масови нужди.  Това е Lenovo ThinkCentre M720q Tiny, който също е компактен мини компютър, но вече може да се използва и за професионална или бизнес работа, защото има сериозни хардуерни характеристики. Именно тях ще разгледаме в тази втора част на видео ревюто, което му посветихме.

В първата акцентирахме върху богатата функционалност на периферията, модерният и интересен дизайн, компактните размери и висококачествените материали, които са използвали Lenovo. За пропусналите да гледат въпросното видео, няма да преразказваме – директен линк има над тази статия. Сега ще продължим с обзора си, защото интересното тепърва предстои.

 

Чисто конструктивно още тук ще отбележим едно от хубавите неща на това устройство. Lenovo ви дават бърз достъп до хардуера - за целта се нуждаете само от една отвертка. Не че ще ви се наложи често отваряне, но ако извън гаранция някой ден решите да ремонтирате или ъпгрейдваате. В този ред на мисли, Lenovo дават много възможности за конфигуриране, според индивидуалните ви нужди. При централните процесори можете да избирате между 8th генерация Intel Core i3, i5 или i7. Видео картата е интегрирана Intel Graphics 630, RAM паметта е до 32GB DDR4, а при сториджа посредством 2.5" HARD, можете да добавите до 2TB Intel Optane или 512GB SSD.

 

 

Без значение коя конфигурация ще изберете - всяка върви отлично, но ако искате да играете игри - бихме ви препоръчали i5 и i7 процесорите. Ако търсите пък нещо по-бюджетно, Lenovo ви дават с доста по-ниска цена компютър с Intel Pentium Gold, 4GB RAM и 500GB HARD. За тестовете си избрахме двата най-оптимални варианта, които да не са прекалено скъпи, но в същото време да са достатъчно мощни за почти всякаква работа.  С цена малко над 1000лв, единият ThinkCentre M720q Tiny е със CPU Intel Core i3, а другият който е с 200лв по-скъп пък има на разположение Intel Core i5-8400T, 8GB DDR4 и 256GB SSD.

 

 

6-ядреният 14nm Coffee Lake процесор има цели 9MB SmartCache и стандартна тактова честота 1.7GHz. При нужда от повече мощност, има поддръжка на Turbo Boost технология, която клоква до 3.3GHz. Общите ни впечатления от работата им са много добри. Компютърът е изключително подходящ за графична работа работа с фотошоп или програми за видео обработка. Във Photoshop CC резултатите на машината са с почти 10% по-добри от тези на Apple Mac mini и с над 30 от Intel NUC Kit. Lenovo ThinkCentre работят бързо и безпроблемно, а както вече стана ясно и в първата част на ревюто ни, са и доста тихи. M720p Tiny  е първият в света мини компютър с TÜV Rheinland сертификат в категорията Ultra Low Noise.

 

 

На софтуерно и хардуерно ниво, Lenovo са интегрирали доста сериозна защита в своя M720p Tiny. Например чрез Smart USB Protection можете да ограничите свързването на определени устройства към компютъра. Тази система също така включва криптиране на данни чрез TPM. Абревиатура зад която се крие Trusted Platform Module. Имате и физическа защита, чрез която можете образно казано да заключите с катинар компютъра. Досетихте се, това става с обре познатият ни от лаптопите KensingtonLock.

 

 

Новият Lenovo ThinkCentre е изключително енергоефективен. Той има Energy Star 7.0 и EPEAT Gold сертификати, което е доста сериозен маркер за качество.

 

 

В зависимост от версията в която си го поръчате, M720q Tiny може да дойде самостоятелно в кутията си или заедно мишка и клавиатура, които правят устройството готово за работа. Според нас обаче по-удачен е варианта само с устройство, защото всеки сам избира идеалните за себе си мишка и клавиатура последствие.