Еволюцията на технологиите закономерно доведе до навлизането на все по-усъвършенствани роботи, които са в състояние да извършват редица движения. Подобни машини намират приложение в много индустрии и се използват предимно за автоматизиране на производствения процес. Екип от учени на Harvard University създадоха съвсем различен тип робот, който се казва Millidelta и впечатлява със своите размери и възможности, информира DigitalTrends.

 

 

Според официалните данни на учените това е най-компактния, най-бързия и най-прецизния мини робот от този тип, който сме виждали досега. Така например Millidelta е в състояние да извърши над 70 движения за една секунда, което означава, че дори човешкия мозък няма да улови тези импулси. Структурата му съдържа три отделни ръце, които се контролират индивидуално и извършват движения в три различни посоки с впечатляваща скорост.

 

 

 

Миниатюрният робот на учените използва пиезоелектрични механизми, които реагират на електрическо напрежение и се придвижва от свиването и разширяването им. Пълните размери на Millidelta са 15х15х20 милиметра, като машината е в състояние да повдигне тегло, което трикратно надхвърля неговата маса. Другото предимство е, че робота може да работи на честота от 75Hz, което е в пъти по-висока стойност, спрямо останалите роботи от този клас.

 

Вижте пет домашни робота, които ще ви впечатлят с възможностите си