Потребителите прекарват все повече хора в работа с мобилните приложения на своите устройства. Това важи както за забавлението с игри, така и за платформите за видео комуникация, офис приложенията и др. Съдържанието, което изтегляме от Google Play и App Store е в основата на дигиталното ни съществуване и ключов компонент от функционалността на смартфоните.

Мобилните приложения изискват различни разрешения за достъп до определени данни, за да функционират правилно. Колкото повече заглавия използвате, толкова по-трудно е да следите какви разрешения сте предоставили на всеки инсталиран софтуер. Google представиха официално Permission Auto-Reset функцията още в Android 11.

Този инструмент подобрява сигурността, като премахва дадените разрешения след определен период от време, ако не използвате съответното приложение на смартфоните. По този начин ще се спре автоматичното споделяне на информация с разработчици, чиито услуги не използвате от дълго време.

В момента "Permission Auto-Reset" може да се използват само от устройства с Android 11 и Android 12.

 

 

От Google имат амбициозни идеи как да позволяват на по-голям брой смартфони да се възползват от функцията за спиране на автоматичното споделяне на данни с приложенията. Конкретните планове на компанията предвиждат от декември милиарди устройства да имат достъп до "Permission Auto-Reset", информира TheRegister.

Teхнологичният гигант ще удължи обхвата на функцията до всички устройства, които работят с Android 6.0 или по-висока версия. Задължително е използването на Google Play Services. Активирането на функцията по подразбиране ще е настроено за устройствата с Android 11.

 

Още от DIgital: Какво да направим, ако имаме проблем с работата на Android приложения