Популярността на криптовалутите се увеличи значително в последните месеци и тази тенденция ще продължи с пълна сила през настоящата година. Бъдещето на биткойн и други подобни валути е една от най-дискутираните теми в технологичната индустрия. Експерти по сигурността на Malwarebytes предупреждават, че в момента се провежда най-мащабната кампания за превръщане на смартфоните на потребителите в огромна мрежа, която генерира криптовалутата Monero, информира AndroidHeadlines.

 

Атаката засяга милиони смартфони, които без знанието на собствениците им са използвани за създаването на Monero. За да се постигне този ефект устройствата са пренасочвани към уеб сайтове създадени специално, за да генерират тази валута. Teстовете показват, че стандартите сесии в браузърите не са единствения начин, по който потребителите са принудени да отворят дадена страница. В определени случаи се използват зловредни мобилни приложения, които се "скриват" от филтрите на Google Play.

 

Oсновна причина за успеха на тази кампания е факта, че има много хора, които не разполагат с антивирусен софтуер на смартфона. Подобни програми веднага биха засекли сериозен спад в производителността на устройствата и подозрителното сърфиране в интернет. Ако инсталирате съдържание извън Google Play ще сте изложени на още по-голям риск, тъй като приложенията могат да са нелегитимни. Трябва да сте много внимателни какво съдържание изтегляте, особено ако забележите проблеми със скоростта.

 

Вижте най-добрият софтуер за копаене на биткойни