Луната е не само единствения спътник на Земята, но също така място, на което можем да открием много редки и ценни метали. Вероятно не сте замисляли, но има няколко компании, които са готови да инвестират десетки милиарди долари, за да извършват разкопки на повърхността на Луната. Първоначалните им прогнози показват, че огромните им инвестиции ще се възвърнат многократно, ако ракетите, които строят успеят да стигнат без проблеми до естествения ни спътник. Луната предлага изобилие от благородни материали и редки изотопи.

 

 

 

Добър пример в това отношение е Helium-3. Това е доста скъпо съединение, тъй като една унция (28.3 грама) от него се оценява на около $40 хил., предаде DigitalTrends. За да придобиете по-добра представа какво означава тази цифра ще допълним, че същото количество злато днес се търгува за $1200. Основната причина за тази цена е относителния недостиг на този изотоп на нашата планета, но също така и неговия потенциал да се използва като източник на горива.

 

Oколо 100 килограма Helium-3 могат да захранят с електричество територия от 1000 квадратни километра за цяла година. Именно заради това този изотоп се възприема като алтернативен източник на гориво в реактори за термоядрен синтез. На повърхността на Луната могат да се открият и много други редки материали. Частните компании не са единствените, които проявяват интерес към възможността да изследват планетата, тъй като и технологични гиганти като Google също финансират подобни проекти.

 

Вижте какво ще се случи със Земята, ако Луната експлоадира