Желанието на Xerox да придобие бизнеса на НР се превърна в една от най-дискутираните теми в индустрията през последните седмици. От една страна коментарите са свързани с бъдещите планове на съвместното дружество, а от друга заради факта, че Xerox има три пъти по-малка пазарна капитализация от НР. Въпреки увереността, че финансирането на сделката не представлява проблем HP отхвърли офертата на Xerox. Това решение допълнително изостри отношенията между най-високопоставените служители на двете компании.

 

Въпреки категоричния отказ Xerox заплаши HP, че ако не преразгледат офертата ще търсят подкрепа от акционерите. Още от самото начало на разговорите между двете страни популярният инвеститор Карл Икан се превърна в един от най-големите поддръжници на идеята да се реализира сделката. Според него подобен ход ще има дългосрочни ползи за Xerox и HP, като също така им позволи да достигнат до много повече потребители. Не на последно място той смята, че придобиването ще генерира впечатляващи ползи за самите акционери.

 

 

Именно заради това Карл Икан купи акции за $1,2 млрд. на НР заедно с инвестиционните фонове, които управлява. Акционер на Xerox и заведе дело срещу милиардера, твърдейки, че е знаел за намеренията на компанията преди да купи 62.9 млн. акции на НР, предаде  Bloomberg. Taзи инвестиция е направена от Icahn Capital и го превръща в петият най-голян акционер на технологичния гигант. Icahn Capital също така е най-големият инвеститор в Xerox, притежавайки 11% дял, което обяснява желанието на Карл Икан да се реализира сделката.

 

Още от Digital: Милиардерът Карл Икан разкритикува НР защото са отказали да приемат офертата за придобиване на Хеrox