Microsoft е една от компаниите, която най-активно подканя своите потребители да преминат към биометрични технологии. Софтуерният гигант смята, че паролите нямат място в бъдещето, където ще използваме много по-сигурни методи за логин. Дори не е необходимо да чакаме твърде дълго, тъй като технологиите, които са необходими за реализиране на идеята вече са реалност.

Още през миналата година Microsoft се похвалиха, че повече от 200 млн. потребители от бизнес средите се логват без да използват пароли. В това число влизат медоти като сканиране на ириса на очите, биометрично разпознаване на отпечатък, хардуерни USB ключове и др. Компанията продължава да работи активно за популяризиране на новите технологии, които гарантират още по-голяма сигурност.

Така например вече е възможно да се логвате с Microsoft профилите без да използвате пароли. Информацията бе потвърдена от компанията с публикация в официалния им блог. Заинтересованите потребители могат да използват Microsoft Authenticator приложението за достъп до услугите на Microsoft, съобщава TechRadar.

 

 

Aлтернативните възможности за достъп до офис приложенията, Outlook, OneDrive и другите заглавия на компанията включват използване на ключ за сигурност, Windows Hello или код за верификация, който е изпратен на телефонен номер или имейл. За да се възползвате напълно от функцията трябва първо да инсталирате Microsoft Authenticator приложението на вашето устройство.

След като свържете своя профил е необходимо да изберете "Advanced Security Options" от менюто с настройки и да откриете "Passwordless Account" секцията в раздела "Additional Security Options". Преместете слайдера в активна позиция, за да настроите функцията. Тук е момента да вмъкнем, че от същото меню е възможно да включите и системата за двуфакторна автентикация.

Активирането на "Passwordless" опцията ще е допълнено от инструкции на екрана, с които да финализирате процеса и да одобрите нотификация в Authenticator приложението. Aко промените решението си винаги може да върнете стандартния метод за логин в Microsoft профилите.

 

Още от Digital: Мicrosoft ще улесни преминаването към технологии, които не използват пароли