Windows 10 е операционна система, която представлява бъдещето на компанията. Това е една от причините Microsoft толкова агресивно да ъпдейтват устройствата към новите версии. Софтуерният гигант се опитва да достигна до максимален брой потребители и да им предложи най-доброто, дори ако имат по-стар хардуер. 

Компанията досега спазва стратегията да предлага 32-битова версия на всяка нова актуализация на Windows 10 от премиерата на платформата преди пет години. По този начин се осигурява обратна съвместимост и се позволява на устройства 32-bit процесори също да могат да изпробват подобренията и новите функции в Windows 10

Mного скоро обаче тази практика ще остане в миналото, тъй като Microsoft ще продължат да предлагат единствено 64-битови версии на операционната система. Едно от ограниченията на 32-bit конфигурациите е, че използват не повече от 4GB RAM. Дори да имате 16GB няма да може да използвате допълнителното количество на този софтуер. 

В момента има дори смартфони с 12GB RAM, което категорично показва, колко "морално остарели" са компютрите с 32-битов хардуер.

 

 

Именно заради това компанията вече навлиза в последната фаза на поддръжка за 32-bit устройства. Следващата голяма версия на операционната система е с името Windows 10 Version 2004 и вече е достъпна за OEM производителите и разработчиците на Microsoft ще е достъпна единствено в 64-битов формат. 

Важно е да отбележим, че промяната ще обхване единствено новите устройства, което означава, че настоящите компютри ще продължат да работят с 32-битовите версии на Windows както досега. Със сигурност решението на Microsoft ще накара производителите да спрат да обръщат внимание на 32-bit и постепенно този стандарт ще остане в историята.

Moдерните технологии се развиват доста бързо и вече няма необходимост да използваме подобни устройства в ежедневието си. Търсене към 32-битови компютри почти няма, което също е показателно. Microsoft вече увеличиха минималния лимит за вградена памет в компютрите до 32GB, което ще ускори тези процеси.  

Припомняме ви, че Windows 10 Version 2004 актуализацията с новите функции ще бъде представена официално като Windows 10 May 2020 Update в следващите седмици. 

 

Още от Digital: Как Microsoft ще улеснят инсталирането на ъпдейти и драйвъри за Windows 10