Мicrosoft планират да осигуряват софтуерни ъпдейти за операционната система в следващите пет години. Данни от Windows 10 ЕОL страницата потвърждават, че това ще се случва до октомври 2025г. След това компанията ще се фокусира върху по-нови софтуерни разработки свързани с дистрибуцията на Windows 11.

Конкретната дата, на която спира поддръжката на Windows 10 е 14 октомври 2025г., съобщава ExtremeTech. Toва важи за всички версии на операционната система, включително Windows 10 Home, Windows 10 Pro, Windows 10 Pro Education, както и Workstation версиите.

Припомняме ви, че при премиерата на Windows 10 преди шест години от Microsoft споделиха, че това ще е последната итерация на Windows. Изглежда компанията е променила мнението си ще пусне още една голяма актуализация под формата на Windows 11.

 

 

 

След това поддръжката им ще продължи като традиционни приложения и онлайн услуги с периодични актуализации и пачове за сигурност. Все още няма никакви официални данни за Windows 11 и плановете на Microsoft. При всички положения, обаче дори да използвате сегашната версия на операционната система ще получавате актуализации поне още пет години.

Голямото събитие на компанията е предвидено за 24 май, когато се очаква да бъде представен Windows 11. Можем да очакваме още видео демонстрации и официално потвърждение за новите функции в софтуера. Компанията вероятно ще спази своята стратегия да започне да актуализира съвместимите устройства към новата операционна система през есента.

 

Oще от Digital: Как да направим Windows 10 да се зарежда по-бързо