Мicrosoft представиха концепцията за операционна система с името Windows 10X още в края на 2019г. Идеята на софтуера е да предложи модерно решение за устройствата с два дисплея. Гъвкавите смартфони също биха се възползвали от интерфейса на Windows 10X, който е оптимизиран специално за този дизайн.

С оглед интереса към технологията от водещите производители Microsoft смятат, че могат да превърнат oперационната система в хит на пазара. Самата платформа се разработва с кодовото име "Santorini" и ще захранва първо Surface Neo. Този модел изразява визията на Microsoft за таблет с два дисплея.

Windows 10X може да се превърне в допълнително оръжие за компанията в конкуренцията с Chrome OS. Първите устройства по план трябва да са достъпни на пазара преди края на настоящата година. Вече се появиха и данни, че Windows 10X ще има интерфейс, който може да работи добре и със стандартните устройства, които имат един дисплей.

 

 

Компанията вече отложи премиерата на операционната система, тъй като се нуждае от повече време за разработка. Бъдещето на Surface Neo също изглежда неясно и това повдига сериозни въпроси за плановете на Microsoft. По всичко личи, че концепцията за олекотена версия на Windows за новите форм фактори не се разгръща съобразно първоначалните планове.

Последните данни на TechRadar разкриват, че софтуерния гигант е прекратил разработката на Windows 10X, за да насочи усилия към новите версии на Windows 10. Следващият голям ъпдейт е предвиден за края на 2021г. На този етап няма официално потвърждение от Microsoft, но няма да е изненадващо, ако скоро потвърдят, че са се отказали от Windows 10X.

 

Oще от Digital: Windows 10X ще инсталира ъпдейти за по-малко от 90 секунди