Мicrosoft официално потвърдиха, че спират поддръжката за Windows 7 на 14 януари 2020г. След тази дата компанията няма да ъпдейтва с нови функции и да предоставя пачове за сигурност за компютрите с платформата. Огромният интерес на потребителите към Windows 7 е принудил компанията да преразглежда решението си. Microsoft планират да позволят на корпоративните си клиенти и всички хора, които искат да използват операционната система да плащат годишен абонамент, за да работят с нея до края на 2023г.

 

Все още не знаем каква ще е таксата, но Microsoft ще я увеличават на всеки 12 месеца. Това означава, че първата година ще е по-евтина, в сравнение с втората и респективно абонамента към третата ще е най-скъп, предаде Engadget. Идеята със сигурност ще се хареса на доста потребители и ще се превърне в допълнителен източник на приходи. Ако повече хора проявят интерес към възможността да плащат, за да използват Windows 7 можем да очакваме компанията да приложи този модел с Windows 8 и Windows 10.

 

 

В момента около 38% от всички компютри на пазара продължават да използват Windows 7. Много е трудно да предположим каква част от тях са склонни да плащат годишна такса за лиценз към платформата. Добрата новина за компанията е, че вероятно повечето хора, които не го направят ще преминат към Windows 10, което също ще генерира приходи за Microsoft. Времето ще покаже дали тази бизнес стратегия на технологичният гигант ще постигне успех. 

 

Oще от Digital: Следващата версия на Windows 10 ще се инсталира много по-бързо