През миналата година Microsoft обявиха стратегическо партньорство с OpenAI в сферата на технологиите с изкуствен интелект, което включи и инвестиция в размер на $1 млрд. Основната цел на сътрудничеството им е да се създаде от компютърна платформа, която да се използва в Azure услугата. 

Двете компании разкриха плановете си да използват модерните технологии за усъвършенствани изчисления с АI софтуер и трениране на системи с машинно обучение. Ако всичко върви по план тези иновации ще се използват за развитие на центровете за данни на Microsoft и за нуждите на бизнес потребителите. 

Сега по време на виртуалното провеждане на Build 2020 конференцията с разработчиците научаваме повече детайли за първия съвместен продукт, който е резултат от сътрудничеството между Microsoft и OpenAI. В случая става въпрос за суперкомпютър, който се захранва от облачните сървъри на Azure платформата.

Основната цел на съоръжението е да тества технологиите на OpenAI и да тренира сложни системи с изкуствен интелект

 

 

За целта компанията се е постарала да използва максимално мощен хардуер. Именно заради това суперкомпютъра има 285 хил. процесорни ядра и 10 хил. видео карти. Всяка една от тях е свързана с другите, чрез 400Gbps връзка, съобщава mspoweruser.

Официалните данни не разкриват, повече за конкретната скорост на устройството. Все пак компанията допълни, че производителността е достатъчни да попадне в списъка с 500-те най-мощния компютри в света. 

Специален приоритет в проекта е разработването на натурални модели, които да се използват за превод, за генериране на текст от думи и подобряване на системите с изкуствен интелект за гласово разпознаване на Microsoft.

 

Още от Digital: Най-мощните суперкомпютри в света