Мicrosoft обмислят възможността да въведат интересна промяна в своята стратегия, като премахнат досегашното изискване потребителите периодично да сменят паролите си в Windows. Компанията потвърди с публикация в официалния си блог, че вече няма да се налага да измисляне нови комбинации за достъп през няколко седмици. Желанието на Microsoft e да предоставят пълна свобода на своите клиенти при избора на парола, с която да гарантират безопасността на личните си данни. 

 

Специалистите на компанията смятат, че е излишно да изискват постоянно да променяме кодовете за достъп до акаунтите ни. Има много хора, които използват сложни комбинации, които са достатъчно добри и не е необходимо да се актуализират периодично. В този случай за тях е по-добре да продължат да ги използват, а не постоянно да ги сменят. Именно заради това Microsoft ще се откажат от досегашната си стратегия и за в бъдеще ще ни оставят сами да преценим каквa парола да използваме на компютрите.

 

Eкспертите по сигурността също така информират, че ако хакерите разберат актуалната ви парола за тях е много лесно да предположат следващата ви комбинация. По този начин изискването на Microsoft се превръща в проблем вместо реално да ни предпазва от подобни ситуации. Промяната ще обхване както обикновените, така и корпоративните потребители и ще е достъпна за всички в рамките на следващите седмици. Това означава, че грижата за избора на сложна парола вече ще зависи изцяло от вас.

 

Oще от Digital: Microsoft стана третата компания с пазарна капитализация от $1 трилион