Microsoft вече обявиха публично, че шефът на Surface дивизията Панос Панай ще оглави Windows Client и Hardware отделите на компанията. Тази стратегическа промяна в структурата накара много анализатори да предвиждат големи промени във визията на Windows 10. Вече знаем, че актуализацията предвидена за есента на 2021г. ще предложи осезаеми ъпдейти в UI интерфейса.

Потребителите могат да очакват промените да обхванат всички ключови компоненти на Windows 10, сред които Start Menu, Аctrion Center, File Explorer и др. Новият проект се разработва с кодовото име Sun Valley, като промените залегнали в него ще положат основните на бъдещото развитие на платформата през 2022г.

Компанията ще обновят не само менютата, но също анимациите и ефектите при превключване на приложенията и прозорците в Windows 10. Изглежда, че новия шеф на Windows дивизията на софтуерния гигант подготвя още изненади на потребителите през следващите месеци.

 

 

Компанията вече тестват нови начини, с които да подобрят начина, по който изглеждат Windows 10 Store приложенията. Вътрешната документация на Microsoft показва, че ListView, GridView, бутоните и другите елементи от потребителския интерфейс, с които си взаимодействат потребителите.

Актуализираният дизайн ще позволи на XAML приложенията да изглеждат и функционират по същия начин, както уеб и мобилните приложения на Windows. Софтуерният гигант често е обект на критики заради непоследователността в дизайнерските елементи на операционната система.

Бъдещите промени ще засегнат още Toogle Switch, Slider и Rating контролерите като идеята е да започнат да изглеждат както уеб и мобилните приложения. Мicrosoft ще внесат доста промени в почти всички елементи на Windows 10 през следващата година. Основната цел е да се гарантира пълен синхрон във визията на  PWA и Windows Store приложенията

 

 

Заоблените ъгли на иконите са само част от Fluent Design ефектите, които ще променят  XAML приложенията през 2021г. Контекстуалните менюта в Windows 10 също могат да бъдат актуализирани с премиерата на ъпдейта. Тепърва ще разбираме повече за плановете на Microsoft за двата големи актуализации на операционната система през 2021г.

 

 

 

 

Още от Digital: Kак временно да спрете автоматичните ъпдейти в Windows 10