Използването на алгоритми с изкуствен интелект за обработването на огромно количество информация традиционно изисква мощен хардуер. Водещите технологични компании използват специализирани сървъри, които гарантират, че изчисленията се извършват достатъчно бързо. Един от най-големите проблеми на услуги като Apple Siri и Google Assistant е, че не могат да функционират, когато няма интернет, като това бави и популяризирането на платформата Интернет на нещата в глобален мащаб. 

 

Екип от изследователи, ръководeн от Офер Декел, който е IT специалист в Microsoft вече разработват ефективно решение. Техният проект се състои в създаването на иновативен метод, позволяващ да се компресират невронните мрежи и алгоритмите с машинно обучение до 32 бита. В някои случаи тази стойност може да се намали до 1 бит, като софтуера е в състояние да работи дори на компютър Raspberry Pi, който се продава за $10, предаде Mashable.

 

Самият проект е с отворен код, което означава, че всеки разработчик може да се присъедини към него. Крайната цел е изкуственият интелект да стане максимално достъпен за повече потребители. Именно това е причината да се използва мини компютър Raspberry Pi, който е доста популярен заради размерите си на кредитна карта и ниската цена. Подобни методи са сигурна гаранция, че бъдещите смарт джаджи с Интернет на нещата ще могат да се възползват от предимствата на тази технология.

 

Вижте как Raspberry Pi е третият най-продаван компютър за всички времена